Marineschepen.nl
 
   
 

Nederlandse en Belgische mijnenjagers eerder naar Middellandse Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 04-08-2022 | Laatst aangepast: 04-08-2022


Zr.Ms. Vlaardingen en de Belgische mijnenjager BNS Narcis gaan eerder dan gepland richting de Middellandse Zee. De mijnenjagers sluiten aan bij het permanente NAVO-mijnenbestrijdingsflottielje SNMCMG2. Dat maakten de Nederlandse en Belgische marines gisteren bekend. De vervroegde inzet van de mijnenjager heeft te maken met eventuele inzet in de Zwarte Zee.

Vlaardingen
Zr.Ms. Vlaardingen, een van de vijf Nederlandse mijnenjagers van de Alkmaarklasse, op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2) bestaat momenteel uit het Turkse ondersteuningsschip TCG Yzb. Gungor Durmus dat fungeert als vlaggenschip, de Turkse mijnenjager TCG Edincik en de Italiaanse mijnenjager ITS Alghero (Geataklasse). De schepen liepen eerder deze week de havenstad VlorŽ, AlbaniŽ, binnen.Ruim een maand geleden bood minister van Defensie Kajsa Ollongren een of meerdere mijnenjagers aan voor een mijnenbestrijdingsoperatie in de Zwarte Zee. Ook BelgiŽ zei een mijnenjager te willen sturen. Daarna bleef het stil rond een internationale mijnenbestrijdingsmissie. Ondanks de blijvende mijnendreiging en zeemijnen die aanspoelden in RoemeniŽ, vertrokken eerder deze week de eerste schepen met graan vanuit OekraÔne. Daardoor lijkt de directe noodzaak voor het ruimen van de mijnen verminderd.Toch is het aanbod van Nederland en BelgiŽ blijven staan. De Vlaardingen vertrekt nu een paar weken eerder dan gepland, ook de Narcis gaat eerder. Het vervroegde vertrek van in ieder geval de Vlaardingen houdt verband met mogelijke inzet in de Zwarte Zee. Al zijn er nog geen concrete plannen voor.

De Vlaardingen verlaat Den Helder zondag, de Narcis kiest later het ruime sop vanuit Zeebrugge. Over vijf maanden zijn de schepen terug.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Mogelijk mijnenjagers naar Zwarte Zee