Marineschepen.nl
 
   
 

Defensie over verkoop mijnenjagers: nog geen besluit genomen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-05-2021 | Laatst aangepast: 12-05-2021


De Griekse interesse in Nederlandse mijnenjagers die onlangs aan het licht kwam, deed vermoeden dat de Mijnendienst vervroegd afscheid moet nemen van meer schepen. Maar volgens Defensie is Griekenland zich aan het oriŽnteren bij meerdere landen en is de interesse gericht op in de toekomst uit dienst gestelde mijnenjagers.

Alkmaar
Drie mijnenjagers van de Alkmaarklasse, met voorop Zr.Ms. Urk. (Foto: Defensie)

Het bericht over een mogelijke verkoop van Nederlandse Alkmaarklasse mijnenjagers deed enig stof opwaaien op social media. Zeker omdat ook de twee laatste Nederlandse M-fregatten aan Griekenland te koop zijn aangeboden hadden sommige het idee dat de 'hele marine' in de uitverkoop werd gedaan.Toch blijken er wel gesprekken te zijn gevoerd, maar is er vooralsnog geen besluit genomen om een of meerdere mijnenjagers vervroegd uit dienst te stellen.

In een reactie op vragen van Marineschepen.nl bevestigt Defensie dat een Griekse delegatie naar "de mijnenjagers is komen kijken". Dat gebeurde echter vooruitlopend op het te koop zetten van deze Tripartite-schepen. De zes schepen zijn namelijk nog in dienst en Nederland ontvangt vanaf 2025 tot en met 2030 de vervangende schepen.

Weliswaar is Zr.Ms. Urk in december tegen de kant gelegd, maar is het schip nog niet uit dienst gesteld. Marineschepen.nl had begrepen dat dit in 2021 zou gebeuren, Defensie heeft echter nog "geen standpunt ingenomen" voor wat betreft het uit dienst stellen van de huidige Alkmaarklasse mijnenbestrijdingsvaartuigen.Griekenland heeft momenteel drie mijnenjagers in actieve dienst. Twee voormalige Amerikaanse mijnenjagers van de Ospreyklasse uit 1994 en 1995 vormen het jongste paar. Oorspronkelijk hadden de Grieken nog twee oude Britse Huntklasse mijnenjagers uit 1988, maar een daarvan werd vorig jaar in stukken gevaren door een Portugees koopvaardijschip in wateren nabij Pireaus.

De Griekse marine is zoals gezegd ook in gesprek met andere landen over mijnenjagers. De Nederlandse optie levert in ieder geval weinig winst op als het om de leeftijd gaat, want de jongste twee, Zr.Ms. Vlaardingen en Willemstad stammen uit 1989. Natuurlijk is leeftijd minder belangrijk dan de staat waarin het schip zich bevindt, maar ook de jaren zijn voor de Alkmaarklasse schepen gaan tellen. De marine heeft verder nog twee mijnenjagers, de Haarlem en de Middelburg al in 2011 uit dienst gesteld, maar die schepen zijn gekannibaliseerd en het is niet waarschijnlijk dat dit een oplossing is voor de Griekse marine.

Mogelijk dat de Griekse marine ook een bezoek heeft gebracht aan het Verenigd Koninkrijk, daar zijn nog zes Huntklasse mijnenjagers in actieve dienst.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Griekse interesse in mijnenjagers

Alkmaarklasse