Marineschepen.nl
 
   
 

Extra geld voor Defensie, maar keuzes nog niet gemaakt


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-05-2019 | Laatst aangepast: 28-05-2019


Defensie krijgt de komende vijf jaar in totaal 1,5 miljard euro extra. Dat staat in de Voorjaarsnota die gisteren werd gepubliceerd. Met de extra gelden wil de regering onder andere investeren in extra materieel. Een van de opties is de aanschaf van de SM-3 raketten voor op de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF'en). Waar het geld precies naar toe gaat is echter nog niet bekend.

Evertsen
Zr.Ms. Evertsen. Als de SM-3 raketten worden aangeschaft, zullen de LCF'en deze wapens krijgen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Op 14 december 2018 maakte het kabinet het Nationaal Plan voor de NAVO bekend. Hier werden vijf prioriteiten in genoemd, waaronder de aanschaf van middelen op zee tegen ballistische raketten. SM-3 raketten dus. Andere prioriteiten die in het plan staan zijn extra F-35's, investeringen in cyber, special forces en vuurkracht op land. Het geld voor deze extra's was er toen nog niet en of die investeringen gedaan konden worden hing af van de Voorjaarsnota.



Die werd gisteren aangeboden aan de Tweede Kamer. Structureel komt er 162 miljoen euro extra per jaar bij en het bedrag loopt op tot 461 miljoen euro. In totaal gaat het om 1,5 miljard euro tot en met 2024. Uit de toelichting blijkt dat ruim een miljard bestemd is voor het Nationaal Plan voor de NAVO, waarvan 10 miljoen euro al in 2019.

Daarmee lijkt de financiering van het plan rond te zijn, maar dat valt tegen. "Het geld dat vrijkomt bij de Voorjaarsnota is onvoldoende om te investeren in alle prioriteiten. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden en dat zal de komende maanden gebeuren," schrijft Defensie.



De discussie over de vijf prioriteiten moet dus helaas nog gaan losbarsten. Al nam de Tweede Kamer in januari tijdens het debat over het Nationaal Plan een voorschot. Behalve de te verwachten verongelijktheid van SP, GroenLinks en DENK, wilde D66 een onderbouwing zien van de plannen. "Vier prioriteiten zijn terug te vinden in de eerdere defensienota, maar waar komen de extra F-35’s vandaan? U had ook een andere keuze kunnen maken. Ik hoop op een beter antwoord, want ik wil dit kunnen uitleggen," zei D66-Kamerlid Salima Belhaj destijds. Een korte onderbouwing per prioriteit volgde in de Kamerbrief van 13 maart.

Ook reageerde de minister van Defensie in maart op de kritiek van de Kamer dat het extra geld naar materieel gaat en niet naar personeel. Het doel van het plan is, zo legt minister Bijleveld dat in de Kamerbrief uit, te laten zien aan de NAVO hoe Nederland zich houdt aan de afspraken over de 2%-norm en de capaciteitsdoelstellingen. Het plan richt zich volgens haar daarom op investeringen in materieel. "Dit laat onverlet dat verdere investeringen in mensen, middelen en manieren onderdeel zijn van de lange lijnen die zullen worden uitgewerkt in de herijking van de Defensienota in 2020."

De minister verwijst de Kamer voor investeringen in personeel dus naar de Defensienota 2020, maar in het persbericht over de Voorjaarsnota staat: "Met het extra geld wordt geïnvesteerd in personeel en een volgende stap gezet in het realiseren van afspraken die in NAVO-verband zijn gemaakt." Hoe de extra investeringen in personeel er precies uit zien, is echter onduidelijk.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
SM-3 stap dichterbij