Als de Belgische Ministerraad de plannen goedkeurt, zal het Belgische M-fregat BNS Louise-Marie in april en mei van volgend jaar deelnemen aan Operatie Agenor. Dat zegt een goed ingelichte bron tegen Marineschepen.nl. Operatie Agenor is bedoeld om informatie te verzamelen over de situatie in en rond de Perzische Golf en koopvaardijschepen te briefen over gevaren en risico's van hun doortocht. Als het nodig is zal Task Force 474 de schepen ook begeleiden door de Straat van Hormuz.
BNS Louise Marie op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
De Europese aanwezigheid in het gebied wordt gestructureerd onder EMASoH, de European Maritime Awareness in the Strait of Hormuz. Deze missie bestaat uit een diplomatieke tak, met negen deelnemende Europese landen, en een militaire, Operatie Agenor genoemd. Hieraan nemen zeven van de landen deel: Frankrijk, Nederland, België, Denemarken, Italië, Noorwegen en Griekenland. Ook Portugal en Duitsland zijn betrokken bij EMASoH, maar leveren geen bijdrage aan het militaire deel.
Momenteel kan Operatie Agenor beschikken over het Franse FREMM-fregat FNS Languedoc, dat zondag twee drones neerhaalde met Aster 15-afweerraketten. Daarnaast is er meestal ook een tweede fregat toegewezen, net als een Bréguet 1150 Atlantic 2-patrouillevliegtuig en Italiaanse MQ-9A Predator-drones, zo staat te lezen op de website van de missie.
Louise-Marie
Voor de periode midden april tot midden mei 2024 zou dat tweede schip dus het Belgische fregat Louise-Marie worden. Ook staat het fregat op de nominatie voor Operatie Atalanta, de antipiraterij-operatie van de Europese Unie in die regio, zo laat een insider weten aan Marineschepen.nl. Deelname aan Atalanta heeft dan op de heen- en terugweg van de Perzische Golf plaats.
De Belgische Marinecomponent wilde inhoudelijk niet reageren op vragen van Marineschepen.nl en antwoordde dat binnenkort gecommuniceerd wordt over de operaties van 2024. De inzetplannen komen ook nog op tafel van de Ministerraad te liggen, die ze officieel moet goedkeuren.
Als de Louise-Marie daadwerkelijk gaat, wordt het de eerste deelname aan Agenor. Het andere Belgische M-fregat, de BNS Leopold I, sloot in april 2021 al eens aan bij Task Force Agenor.
In het verleden ondersteunde de Louise-Marie wel Operatie Atalanta.
De Louise-Marie liep begin december de marinebasis van Den Helder binnen, na enkele maanden op zee. In en rond de Noordzee nam het schip deel aan oefeningen, waarbij nauw werd samengewerkt met verschillende Nederlandse marineschepen. Nu ligt het in het droogdok, waar noodzakelijk onderhoud en reparaties wordt uitgevoerd, "om gereed te zijn voor toekomstige operaties", zo deelde de Belgische Marinecomponent zelf mee op X.
Belgische leiding
In Abu Dhabi, het hoofdkwartier van EMASoH, zal de Louise-Marie een oude bekende ontmoeten. De Belgische flotielje-admiraal, in het verleden nog de commandant van het fregat, werd op 7 december force commander van Agenor. Hij nam het stokje over van de Italiaanse contrammiraglio (schout-bij-nacht) Mauro Panebianco en staat onder overkoepelend bevel van de Franse vice-admiraal Emmanuel Slaars.
De Belg voert het bevel onder de vlag van de Admiraliteit Benelux, de overkoepelende staf van de Belgische Marinecomponent en de Nederlandse Koninklijke Marine. Huygens is de derde Belgische commandant van Agenor, na divisieadmiraal Tanguy Botman (maart - juli 2022, ondertussen commandant van de Belgische Marinecomponent) en kapitein-ter-zee Renaud Flamand (januari - juni 2023). In het kader van de Belgisch-Nederlandse samenwerking is Huygens' plaatsvervanger een Nederlandse marineofficier.
Auteur: Kasper Goossens Kasper schrijft sinds november 2023 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Eerder werkte hij onder meer voor de Belgische nieuwswebsite Business AM, waar hij zich specialiseerde in defensie en geopolitiek. Wekelijks bundelt hij de belangrijkste gebeurtenissen in deze sectoren in een nieuwsbrief op Substack, 'Defense in Brief'. Kasper studeerde Journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent.