Marineschepen.nl
 
   
 

Moskou: 'landingsschepen onderweg naar oefening in Middellandse Zee'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 21-01-2022 | Laatst aangepast: 21-01-2022


De landingsschepen die langs Nederland naar het zuiden varen, zijn volgens Rusland onderweg naar een oefening in de Middellandse Zee. De Russische marine laat op haar website weten dat deze schepen worden daar vergezeld door drie schepen van de Russische Pacifische Vloot, die momenteel met Chinese en Iraanse eenheden oefenen in de Golf van Oman. De oefeningen in de Middellandse Zee zijn onderdeel van de gisteren aangekondigde grootschalige Russische marine-oefeningen in januari en februari.

Ropucha
De Korolev, een van de landingsschepen van de Ropuchaklasse uit de eerste groep van zes schepen. Op de achtergrond is het Franse patrouilleschip FS Flamant te zien, dat de Russen begeleide door de Franse Exclusieve Economische Zone. De foto werd gemaakt vanuit een Franse NH-90 helikopter. (Foto: Franse marine)

Zes Russische landingsschepen, waarvan vijf van de Ropuchaklasse en één van de Ivan Grenklasse, zijn sinds het begin van de week onderweg vanuit de Oostzee. Met de oplopende spanningen rond Oekraïne en de grote Russische troepenopbouw in die regio, is het aannemelijk dat deze schepen daar ook een rol zullen spelen.De Russische marine schrijft vanzelfsprekend niets over eventuele plannen rond Oekraïne met de landingsvaartuigen, maar wel dat de landingsschepen aan een oefening in de Middellandse Zee zullen meedoen.

Deze week, tot en met zaterdag, heeft in de Golf van Oman de Chinees-Iraans-Russische oefening CHIRU-2022 plaats. Aan deze oefening nemen de Slavaklasse kruiser Varyag, Udaloyklasse Admiral Tributs en Boris Chilikinklasse tanker Boris Butoma deel, die eind 2021 waren vertrokken uit Vladivostok. Deze schepen zullen aansluitend via het Suezkanaal naar de Middellanse Zee opstomen.Lees hier: Wat kan Rusland met de landingsschepen?De kopgroep van de zes landingsschepen uit de Oostzeevloot en Noordelijke Vloot, die woensdag door de Nederlandse marine werd begeleid door de Noordzee, zal op korte termijn ook in de Middellandse Zee zijn. Afgaande op de posities van NAVO-patrouillevliegtuigen, moet het eerste trio vrijdagochtend ergens ter hoogte van Portugal varen en vandaag of morgen door de Straat van Gibraltar koersen.

De exacte positie van de tweede groep, bestaande uit de landingsschepen van de Noordelijke Vloot is niet duidelijk, deze groep was woensdag in het Kattegat gaan schuilen voor het slechte weer op de Noordzee. Zeker is wel dat ook zij de passage door de Noordzee hebben voltooid en zijn gefotorgrafeerd door een Nederlandse NH-90-helikopter.

Ropucha
De tweede groep, bestaande uit een Ivan Gren (voorgrond) en twee Ropucha's van de Noordelijke Vloot, op de Noordzee. (Foto: Defensie)

Volgens Russianfleet Analysis zijn drie Kilo-klasse onderzeeboten (Rostov-On-Don, Novorossiysk en Krasnodar), het fregat Admiral Grigorovich (Grigorovichklasse) en korvet Vyshny Volochek (Buyan-M-klasse) in de Middellandse Zee. Verder werd gisteren vanaf Gibraltar een inlichtingenschip (SIGINT) van de Vishnyaklasse gespot, de Vasiliy Tatishchev, komend vanuit de Atlantische Oceaan.

Grootschalige oefeningen
Het Russische ministerie van Defensie maakte gisteren bekend dat de marine grootschalige oefeningen zal houden in januari en februari. De oefeningen zullen plaatsvinden in "zeeën die grenzen aan Russisch grondgebied, evenals in operationeel belangrijke gebieden. Afzonderlijke oefeningen zullen worden gehouden in de wateren van de Middellandse Zee, de Noordzee en de Ochotsk-zee, evenals in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan." De Zwarte Zee, grenzend aan niet alleen Rusland, maar ook Oekraïne valt er dus ook onder, al wordt die niet expliciet genoemd.

Volgens Moskou zullen meer dan 140 oorlogsschepen en ondersteuningsvaartuigen, meer dan 60 vliegtuigen meedoen, ook "1.000 eenheden militair materieel" doen mee en ongeveer 10.000 militairen zullen worden betrokken.

Het is niet duidelijk of ook daadwerkelijk 140 verschillende schepen deze en volgende maand gaan oefenen, of dat er hier en daar schepen dubbel worden geteld die aan verschillende oefeningen mee zullen doen, is niet zeker. Wel gaat het hier niet om één oefening, maar om meerdere oefenigen en dat is dus anders dan bijvoorbeeld de grootste Sovjetmarine-oefening tijdens de Koude Oorlog Okean'75 waarbij 205 Russische schepen van de Noorse Zee tot de Pacific tegelijk oefenden of de moderne defensiebrede oefening Zapad waar vorig jaar 15 tot 30 marineschepen aan meededen.

Bij grote militaire oefeningen tijdens spanningen rijzen zorgen rond de achterliggende plannen; zijn de oefeningen alleen bedoeld voor trainingsdoeleinden, als show of force om een eventuele tegenstander onder druk te zetten of als dekmantel om veel eenheden samen te kunnen trekken en klaar te stomen voor een aanval?
En ook nu is de vraag of de schepen en vliegtuigen in de Zwarte Zee en Middellandse Zee na hun oefeningen naar huis zullen terugkeren of een taak krijgen rond Oekraïne.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Wat kan Rusland met landingsschepen?

Nog drie uit Oostzee

Eerste landingsschepen uit Oostzee

NAVO: 'Inzet RDAM is standaard'

Zweden versterkt Gotland

Zr.Ms. Rotterdam stafschip