Marineschepen.nl
 
   
 

NAVO-eskader onder leiding van Zr.Ms. De Ruyter volgt Russische marine in Middellandse Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 10-09-2018 | Laatst aangepast: 10-09-2018


Het NAVO-vlootverband SNMG2 volgt sinds vorige week de Russische marine in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat maakte Defensie dit weekend bekend. Eerder waren al beelden op Twitter verschenen van het vlaggenschip Zr.Ms. De Ruyter die gemaakt waren door Russische eenheden. Het LCF was eerder na een korte verlofperiode op Kreta naar het westen gevaren. Vanwege de grote concentratie Russische schepen en onderzeeboten is besloten om te keren.

Zr.Ms. De Ruyter
Zr.Ms. De Ruyter op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Het NAVO-eskader bestaat momenteel uit onder andere het Canadese Halifaxklasse fregat HMCS Ville de Quebec, het Griekse S-fregat HS Elli en het Spaanse Alvaro de Bazanklasse fregat Cristóbal Colon. Het vlootverband was eerder, dat al sinds juli onder leiding van commandeur Boudewijn Boots aan boord van de De Ruyter vaart, in de Zwarte Zee. Daar oefende het toen met de Roemeense en Oekraiense marines. Daar werd het eskader gevolgd door de Russische marine.



Tijdens het verlof dat volgde op de tour door de Zwarte Zee verzamelden zich ongeveer 25 Russische schepen en onderzeeboten nabij Syrië voor een grootschalige oefening. Russische (social) media meldden dat Amerikaanse schepen zich massaal in de Middellandse Zee meldden en dat daarom de Russische marine present was. Dat bleek niet waar, wel werd gevreesd voor een Russische aanval op rebellen, tegenstanders van de Syrische president Assad, vanuit zee. Die aanval zou dan tijdens de oefening plaatsvinden. Vooralsnog lijkt het er op dat er geen aanval vanuit zee op de rebellen is uitgevoerd. Ook een aanval over land van de regeringstroepen heeft nog niet plaatsgevonden.



Aanvankelijk koerste Zr.Ms. De Ruyter vanuit Kreta richting Sicilië, waar het afmeerde in Catania. Na het havenbezoek voer het eskader weer oostwaarts. Sinds begin september zijn de schepen in het oostelijk deel van de Middellandse Zee.



Volgens Russische media voer Zr.Ms. De Ruyter op zo'n 20 kilometer afstand, dus achter de horizon, van het Russische vlootverband tijdens de oefeningen. Aan deze oefeningen, die tot 24 september duren, doen 24 schepen, twee onderzeeboten en 34 vliegtuigen mee. Onder andere de kruiser (Slavaklasse/a>) Marshal Ustinov en drie nieuwe Grigorovichklasse fregatten maken deel uit van het verband. De Russische vloot oefent op onderzeebootbestrijding, oppervlakteoorlogvoering en luchtverdediging. De NAVO-schepen voeren er patrouilles uit om de aanwezigheid van de NAVO te laten zien en informatie te verzamelen over de Russische schepen en hun plannen.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Grote Russische oefening in Med
Rusland stuurt schepen naar de Middellandse Zee