Marineschepen.nl
 
   
 

NAVO-mijnenjagers ruimen explosieven voor Nederlandse en Belgische kust


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 04-02-2021 | Laatst aangepast: 05-02-2021


Het permanente NAVO-mijnenbestrijdingsflottielje SNMCMG1 ruimt voor de Belgische en Nederlandse kust explosieven. Dat gebeurt onder leiding van de Nederlandse kapitein-luitenant ter zee Jan Wijchers aan boord van het Belgische ondersteuningsschip BNS Godetia, dat meldt de Koninklijke Marine.

Godetia
BNS Godetia op archiefbeeld bij Den Helder. Het schip is 55 jaar in dienst en zal na terugkeer in Zeebrugge, op 30 juni 2021, uit dienst worden gesteld. De Godetia wordt niet vervangen door een ander ondersteuningsschip, de ondersteuningstaken worden overgenomen door de nieuwe, grotere, mijnenbestrijdingsvaartuigen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Op 14 januari kreeg KLTZ Jan Wijchers het commando over Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG 1) van zijn Litouwse voorganger. Het flottielje bestaande uit de mijnenjagers BNS Lobelia (BelgiŽ), ENS Ugandi (Estland), FGS Datteln (Duitsland) en BNS Godetia, vertrok op 22 januari uit de haven van Zeebrugge richting Portsmouth en Plymouth.Sinds deze week opereren de NAVO-schepen in Belgische en Nederlandse wateren, waar zij de Nederlandse en Belgische mijnendiensten helpen met het ruimen van explosieven op de zeebodem. Deze, voornamelijk uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, liggen immers nog altijd in grote getalen op (of beter: in) de Noordzeebodem. De schepen hebben de afgelopen dagen twee vliegtuigbommen geruimd, zo meldt een woordvoerder aan Marineschepen.nl. Er werd ook een oud kanon gevonden, maar door het weer en het gewicht van het kanon kon het wapen niet boven water gehaald worden. Flottieljecommandant Wijchers is desondanks tevreden: "Ondanks de slechte weersomstandigheden hebben we veel werk kunnen doen. Daarmee leveren wij een bijdrage aan de veiligheid op zee."Momenteel maakt geen Nederlandse mijnenjager deel uit van de groep. Sinds Zr.Ms. Urk in december in reserve is genomen, heeft Nederland nog slechts vijf mijnenjagers in actieve dienst. Toch zal later dit jaar Zr.Ms. Zierikzee gedurende drie maanden aansluiten.

Voor de komende dagen zal de aandacht van de schepen echter gericht zijn op Den Helder, waar het flottielje morgen zal afmeren. In verband met corona mag de bemanning het marineterrein niet verlaten. Maandag hervat het flottielje de werkzaamheden op de Noordzee en daarna zullen de schepen opstomen richting Oostzee.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
SNMCMG1 onder Nederlandse leiding in Amsterdam