Marineschepen.nl
 
   
 

NAVO-eskader in kielzog Kuznetsov door Het KanaalDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-01-2017 | Laatst aangepast: 25-01-2017


Het Russische vliegkampschip en escorte zal in de loop van de avond/ begin van de nacht ter hoogte van de Nederlandse kust varen. Momenteel worden de Russische schepen gevolgd door een groot aantal NAVO-schepen, waar volgens AIS-gegevens ook Zr.Ms. Groningen deel van uitmaakt.

Kuznetsov
Archiefbeeld van de Kuznetsov, geschaduwd door een Amerikaans marineschip. (Foto: US Navy)

Op dit moment koerst een karavaan met internationale marineschepen door Het Kanaal. Dat blijkt uit AIS gegevens die zijn af te lezen op onder andere Marinetraffic.com. Het gaat om het Russische vlootverband met aan het hoofd het vliegkampschip Admiral Kuznetsov, gevolgd door een NAVO-verband bestaande uit o.a. het Noorse Fridtjof Nansen fregat Roald Amundsen, de Duitse Rhönklasse bevoorrader FGS Spessart, het Portugese M-fregat NRP Bartolomeu Dias (ex-Hr.Ms. Van Nes) en het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen. Ook zou HMS Ocean (L12) van de partij zijn, maar de Ocean is elders actief dus dat zal een ander Brits schip zijn. Gisteren verscheen ook even het Duitse inlichtingenschip (ELINT) FGS Oker in beeld.Dat de NAVO het vlootverband tijdens de terugtocht op korte afstand zou volgen, werd vorige week door het bondgenootschap aangekondigd. De coördinatie ligt bij NATO Maritime Command (MARCOM) in Northwood. Volgens Commander Allied Maritime Command VADM Johnstone heeft de NAVO de afgelopen tijd veel geleerd van wat de Kuznetsov kan en hoe het opereert, toch blijft de NAVO de Russische activiteiten monitoren: "we’ll continue to monitor for any changes in behavior and continue to work closely within the Alliance to ensure all Allied navies are comfortable with the level of surveillance and information flowing regarding Russian Navy assets."De Kuznetsov zelf wordt op 9 februari weer in Severomorsk verwacht. Dan is het schip ongeveer een maand bezig geweest met de thuisreis vanuit het oosten van de Middellandse Zee. In de Med had een tussenstop plaats bij Libië waar een intensievere militaire samenwerking werd besproken, inclusief het gebruikmaken van Libische havens voor de Russische marine. Zoals in een eerdere longread op Marineschepen.nl al gepubliceerd, is Rusland vele jaren bezig geweest met het vinden van vaste grond onder de voet in de Middellandse Zee.

Het vlootverband zal, met een snelheid van 14 knopen, aan het einde van de avond de Nederlandse EEZ naderen. Zij zullen niet de Nederlandse territoriale wateren ingaan, dus de passage zal volkomen legaal -maar daardoor niet minder interessant- zijn.

Zoals opgemerkt is op dit moment ook Zr.Ms. Groningen in de buurt van de Kuznetsov. Het patrouilleschip vertrok op 16 januari naar zee vanuit Den Helder en was de afgelopen dagen actief voor de Engelse zuidkust met o.a. Zr.Ms. Evertsen (dat aan het opwerken is) en de Britse bevoorrader HMS Wave Ruler. Deze twee schepen varen op dit moment nog dicht onder de kust, de Groningen stoomt volgens de AIS-informatie met andere NAVO-schepen op met de Russen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Kuznetsov naar huis