Marineschepen.nl
 
   
 

Combat support ship gaat Zr.Ms. Den Helder heten


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-11-2018 | Laatst aangepast: 09-11-2018


Het toekomstige bevoorradingsschip van de marine gaat 'Den Helder' heten. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een marineschip de naam krijgt van de marinestad. "Den Helder verdient dit," zei VADM Rob Kramer na afloop van de onthulling.

MARIN CSS model
Het model van de toekomstige Den Helder in het grote bassin van MARIN in Wageningen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

10.000-ste scheepsmodel
Niet alleen de naam van het nieuwe bevoorradingsschip werd onthuld, de bekendmaking vond namelijk plaats in Wageningen waar MARIN groot feest vierde. MARIN, tegenwoordig een van de grootste maritieme onderzoeksinstituten ter wereld werd in 1932 opgericht en in dat jaar werd het eerste model gemaakt. Sindsdien zijn 9.999 scheepsmodellen gebruikt voor tests en is werd vrijdagavond 9 november het 10.000-ste model onthuld: het combat support ship.Voor de onthulling waren de staatssecretaris van Defensie Barbara Visser, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keizer, commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer en directeur Damen Schelde Naval Shipbuilding te gast bij directeur MARIN Bas Buchner op het podium. Nadat de beide staatssecretarissen op een scherm van RH Marine hadden gedrukt, startte een film met daarop het 3D-model van het CSS dat richting de haven van Den Helder voer. Na een paar minuten film schoof een scherm omhoog en kwam het nieuwe model in het grote zeegangs- en manoeuvreerbassin op het publiek afvaren.

Zr.Ms. Den Helder
Nadat de het CSS was afgemeerd voor het publiek, maakte staatssecretaris Barbara Visser de nieuwe naam van het bevoorradingsschip bekend: Den Helder.

"Dit is een mooi moment voor dit project," zei VADM Kramer na afloop vol trots tegen Marineschepen.nl. "Ook omdat het hier plaatsvindt. Het MARIN is namelijk erg belangrijk voor ons. Hier testen zij onze schepen voor ze gebouwd worden."Vanzelfsprekend is Kramer ook erg gelukkig met de naam van het nieuwe schip. "De traditiekamer stelt namen voor en dan zeg ik 'ja' of 'nee'. Bij de naam Den Helder was ik direct enthousiast. Daarna is de naam goedgekeurd door de minister van Defensie en vorige week gaf de koning zijn goedkeuring."

"Voor zover bekend is dit de eerste keer dat een marineschip naar Den Helder wordt vernoemd. Maar Den Helder is al wel 200 jaar marinestad. Daarnaast is Den Helder voor de vloot de logistieke thuisbasis. Den Helder verdient het dus."

MARIN CSS model
Het zeegangs- en manoeuvreerbassin was omgetoverd tot een indrukwekkende evenementenlocatie. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

MARIN CSS model
Directeur Bas Buchner ging in gesprek met de staatssecretarissen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

MARIN CSS model
Het was even spannend toen de techniek niet werkte. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

MARIN CSS model
Uiteindelijk ging het goed en kon staatssecretaris van Defensie Barbara Visser genieten van een vooruitblik op de vloot. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

MARIN CSS model
Waarna het scherm omhoog schoof en model 10.000 kwam aanvaren. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

MARIN CSS model
Toekomstig gebruiker en de toekomst bouwer naast elkaar op het podium: VADM Rob Kramer en directeur Damen Schelde Naval Shipbuilding Hein van Ameijden. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)Wisselende reacties
De reacties in de zaal waren overwegend positief. Op social media is het beeld wisselend. Sommigen zijn erg enthousiast, anderen schrijven dat de naam fantasieloos en mogelijk verwarrend is.

Het CSS is de vervanger van de Amsterdam (de Doorman aanvankelijk namelijk alleen van de Zuiderkruis) en in die zin wijkt de marine niet volledig af met de naamgeving. Toch was de naam Den Helder niet eerder als kanshebber gezien. De keuze voor deze naam is inderdaad onverwachts. Dat niemand de naam zou raden, daar heeft Kramer gelijk in gekregen. Of de naam straks net als Poolster, Zuiderkruis, De Zeven ProvinciŽn en Karel Doorman ook tot de verbeelding zal spreken, zal de tijd ons leren.

Vrijdagochtend verscheen op Marineschepen.nl een uitgebreid interview met de projectleider van de Den Helder, Paul de Leeuw.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Combat Support Ship
Interview projectleider CSS