Marineschepen.nl
 
   
 

Namen nieuwe marinesleepboten bekend


Bericht geplaatst: 17-09-2015
Laatst aangepast: 17-09-2015


De nieuwe sleepboten van de Koninklijke Marine gaan Noordzee, Waddenzee en Zuiderzee heten. Dat maakte de marine vandaag bekend. De drie sleepboten worden gebouwd door Damen in RoemeniŽ en worden in 2016 overgedragen aan de marine.

Noordzeeklasse
Artist impression van de drie Noordzeeklasse sleepboten. (Bron: Damen)

De drie nieuwe marinesleepboten zullen de Noordzeeklasse gaan vormen. De namen Noordzee, Waddenzee en Zuiderzee komen van de drie grote wateren die Den Helder aan drie zijden omsluiten of, in het geval van de Zuiderzee, omsloten. Volgens de marine passen de namen bij de kracht en het gewicht van de nieuwe aanwinsten. Het zijn de sterkste Nederlandse marinesleepboten ooit.In januari 2014 werd bekend dat de marine drie nieuwe sleepboten had besteld bij de Gorinchemse scheepsbouwer Damen, ter vervanging van vier van de vijf Lingeklasse sleepboten. Het gaat om sleepboten van het type ASD Tug 2810 Hybrid. Door de dieselelektrische voortstuwing moeten de boten zuiniger en goedkoper zijn in gebruik.De kiellegging van de Noordzeeklasse had in februari dit jaar plaats op de werf van Damen te Galati. De eerste boot, de Noordzee, zal in januari worden overgedragen en aan het eind van die maand naar Den Helder worden gevaren. De Waddenzee en Zuiderzee volgen in respectievelijk april 2016 en juli 2016.

De sleepboten zullen geen "Zijner Majesteits" worden: dat geldt alleen voor schepen die onder commando van een officier varen en de oorlogswimpel voeren. Sleepboten worden bemand door burgerpersoneel van de marine.

Nieuwe sleepboten Zweedse marine
Artist impression van de nieuwe Zweedse sleepboten. (Bron: Damen)

Zweden
Tijdens het project werkte de Defensie Materieelsorganisatie (DMO) samen met de Zweedse evenknie FMV. Zweden bestelde twee sleepboten van het type ASD 3010 ICE. Deze schepen zijn gebaseerd op de ASD 2810, maar de Zweedse marine wilde een conventionele voortstuwing en een ijsbestendige romp. De boten voldoen aan de Zweedse ijsklasse 1A en zijn bestand tegen niet al te zware ijscondities.

Ook de namen van de twee Zweden zijn bekend: HMS Hector en HMS Hercules. Zij zullen in december aan de Zweedse vloot worden toegevoegd.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Noordzeeklasse
Contract nieuwe sleepboten