Marineschepen.nl
 
   
 

Nederland doet mee aan operatie in Rode Zee en levert stafofficieren


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 19-12-2023 | Laatst aangepast: 19-12-2023


De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft gisteravond de internationale coalitie Prosperity Guardian ter bescherming van de scheepvaart in de Rode Zee aangekondigd. In de lijst van tien deelnemende landen staat ook Nederland vermeld. Vanochtend maakte demissionair minister van Defensie Ollongren bekend dat deelname plaatsvindt in de vorm van stafofficieren.

CTF 153
Schepen van Combined Task Force 153 in 2022. (Foto: Amerikaanse marine)

De internationale operatie wordt opgericht omdat de recente escalatie van de Houthi's "de vrije handelsstroom bedreigt, onschuldige zeelieden in gevaar brengt en het internationaal recht schendt", schreef Austin in zijn statement.Verder is middels het statement bekend gemaakt dat Operatie Prosperity Guardian onder de paraplu zal vallen van de Combined Maritime Forces (CMF) en de leiding van Task Force 153. Die Task Force valt ook onder CMF.

De Combined Maritime Forces is een internationale samenwerking, met het hoofdkwartier in Bahrein, waar 39 landen aan meedoen en werd opgericht in 2002. Aan het hoofd van CMF staat een Amerikaanse vice-admiraal, die tevens commandant is van US Naval Forces Central Command en de Amerikaanse Vijfde Vloot. Onder CMF vallen vier taakgroepen, waaronder de vorig jaar opgerichte CTF 153. Deze richt zich op de veiligheid op zee in de Rode Zee.

Ook Nederland maakt deel uit van CMF en in de praktijk betekent dit dat Nederlandse marinemilitairen bijvoorbeeld in de staf werkzaam zijn.Deelnemers
De volgende landen zullen, zo schrijft Austin, deelnemen:
  • Bahrein
  • Canada
  • Frankrijk
  • ItaliŽ
  • Nederland
  • Noorwegen
  • Seychellen
  • Spanje
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
De aankondiging van de Nederlandse deelname kwam dus niet uit Den Haag maar uit Washington. Dat Nederland in gesprek was, werd afgelopen zondag door demissionair minister van Defensie Ollongren al gezegd.

Opvallende afwezigen zijn Duitsland, dat met Hapag-Lloyd een belangrijke en grote rederij heeft dat ook een schip in de Rode Zee aangevallen zag worden. Hetzelfde geldt voor Denemarken, waar Maersk is gevestigd.

Ook Saudi-ArabiŽ en de Verenigde Arabische Emiraten zijn er niet bij. Deze landen werden begin deze maand expliciet genoemd door een woordvoerder van de Houthi's in een dreigement. Als die landen zich zouden ansluiten bij een internationale coalitie zouden ook zij doelwit worden van aanvallen. Bovendien zouden ook alle olietankers beschoten worden.'In het diepste geheim' - Spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991Schepen of alleen personeel?
Hoe de Nederlandse deelname aan Operatie Prosperity Guardian (letterlijk: 'Welvaartsbeschermer') vorm zal krijgen, was aanvankelijk nog niet bekend. Dat had gekund in de vorm van een schip, maar dat kan ook in de vorm van personeel. De Noorse regering bevestigde de deelname gisteravond, maar heeft alleen stafofficieren toegezegd. De Noren benadrukken wel dat de deelname kan wijzigen als de situatie verandert.

Ollongren
(Bron: X)

Ook Ollongren bevestigde de deelname en schreef op X: "Vanochtend sprak ik mijn Amerikaanse collega. Ik heb hem bedankt voor zijn leidende rol en heb toegezegd dat Nederland stafofficieren zal leveren aan operatie Prosperity Guardian."

Lees ook voor korte updates het liveblog over de crisis in de Rode Zee.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Amerikaans marineschip haalt 14 drones neer, VS 'gaat miltinationale missie starten'

Languedoc schiet weer drones stuk

Frans fregat haalt drones neer

Amerikanen schieten drones uit de lucht

Amerikaanse destroyer haalt weer drones neer

USS Carney schoot raketten neer