Marineschepen.nl
 
   
 

Rusland: 'Nederlandse onderzeeboot verjaagd'



Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-11-2016 | Laatst aangepast: 09-11-2016


Volgens het Russische persbureau Interfax hebben Russische marineschepen een Nederlandse onderzeeboot gedetecteerd en verjaagd. De Nederlandse onderzeeboot voer volgens het persbureau in de Middellandse Zee dicht bij het Russische eskader.

Walrusklasse
Zr.Ms. Walrus nabij Schotland. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De woordvoerder van het Russische Ministerie van Defensie generaal-majoor Konashenkov zei dat om 06:50 uur vanochtend Moskou-tijd (04:50 Nederlandse tijd) de Russische destroyers Severomorsk en Vice-Admiral Kulakov een Nederlandse dieselelektrische onderzeeboot van de Walrusklasse hebben gedetecteerd. De onderzeboot zou volgens Konashenkov het eskader van het Russische vliegkampschip Admiral Kuznetsov hebben geprobeerd te benaderen.



De onderzeeboot zou zijn gedetecteerd op een afstand van 20 kilometer, mede met behulp van Ka-27 Helix onderzeebootbestrijdingshelikopters. Volgens Konashenkov slaagden de Russen er in om de onderzeeboot een uur lang vast te houden. De onderzeeboot werd vervolgens 'weggejaagd'. Op welke manier dat zou zijn gebeurd is niet bekend gemaakt.

Volgens Rusland is het niet de eerste keer tijdens deze reis dat een onderzeeboot is gedetecteerd. Begin november zou ook een Amerikaanse Virginiaklasse onderzeeboot zijn gedetecteerd.



Lees ook: Informatiepagina over de Walrusklasse



Onzeker
Het Nederlandse Ministerie van Defensie wil niet reageren op het Russische bericht. Vooralsnog blijft het dus onzeker of het verhaal van Rusland klopt. Helikopters kunnen inderdaad onderzeeboten detecteren, maar het is nog lastig om te bepalen om welke onderzeeboot het gaat. Moskou zegt met overtuiging dat het om een Nederlandse onderzeeboot zou gaan, daar is echter geen bewijs voor. Al is het op zich niet vreemd dat een Nederlandse onderzeeboot inlichtingen probeert te verzamelen van niet-NAVO eenheden in de Middellandse Zee.

Als het inderdaad om een Nederlandse onderzeeboot gaat, dan is dat uniek. Voor zover bekend is een Nederlandse onderzeeboot tijdens alle geheime operaties (en dat zijn er veel) na de Tweede Wereldoorlog niet gedetecteerd en verjaagd. Wel zijn dergelijke incidenten bekend van Amerikaanse en Britse onderzeeboten, maar dat was in de beginjaren tijdens de Koude Oorlog in de Barentszzee.

Zo werd de Britse onderzeeboot HMS Turpin in 1955 ontdekt in noordelijke wateren, waarna onderzeeboothandgranaten werden gegooid tot de onderzeeboot vertrok. In 1963 was het HMS Sealion die werd gedetecteerd.



Walrusklasse
Als het om een Nederlandse onderzeeboot gaat, is het één van de vier onderzeeboten van de Walrusklasse. Het zal dan niet Zr.Ms. Zeeleeuw zijn, want die is net gemoderniseerd en nog met de testfase bezig. Zr.Ms. Bruinvis lag afgelopen weekend in Ierland.



De vier Nederlandse onderzeeboten zijn aan het verouderen en daarom wordt een klein deel van iedere boot gemoderniseerd. De technologie van de onderzeeboten stamt uit de jaren '80, maar de opsporingstechnologie van andere landen heeft niet stil gestaan. Eind jaren '20 hoopt de Nederlandse marine de huidige Walrusklasse te vervangen met nieuwe onderzeeboten, die ook dan eventuele tegenstanders te stil af zal zijn.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Aan boord Walrus
Hoe de Walrus een carrier 'liet zinken'