Marineschepen.nl
 
   
 

Een van grootste oefeningen in Europa, Joint Warrior, echt begonnen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 05-10-2017 | Laatst aangepast: 05-10-2017


De grote oefeningen nabij Schotland, Joint Warrior en Formidable Shield, zijn inmiddels in volle gang. Diverse Nederlandse schepen doen mee, maar ook een Nederlandse staf. Vanaf Zr.Ms. Tromp voert commandeur Jan Hubert Hulsker de leiding over een internationaal eskader.

Hulsker Tromp
Commandeur Jan Hubert Hulsker aan boord van Zr.Ms. Tromp. (Foto: Koninklijke Marine)

Zo'n 30 schepen en 2 onderzeeboten, ruim 5.000 militairen en 28 vliegtuigen uit 15 landen zijn momenteel actief in de wateren rond Schotland. Het grootste deel doet mee aan de Britse halfjaarlijkse oefening Joint Warrior, een van de grootste militaire oefeningen van Europa. Een klein aantal schepen is tussendoor actief met Formidable Shield.Behalve de Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregatten Zr.Ms. Tromp en Zr.Ms. De Ruyter, is een Nederlandse staf betrokken bij Joint Warrior. Commandeur Jan Hubert Hulsker staat, als commandant Netherlands Maritime Force (NLMARFOR), aan het hoofd van de staf die de leiding heeft over een van de eskaders.

In tegenstelling tot de oorspronkelijke plannen, voeren de schepen nog op de Clyde, in plaats van verder richting de oceaan. De reden: het restant van orkaan Maria dat voor nogal onstuimig weer zorgde: "Het weer heeft ons de afgelopen dagen wel bezig gehouden", zegt Hulsker via een satellietverbinding vanaf Zr.Ms. Tromp. "Maandag is het hele verband uitgevaren en de verwachting maandagochtend met windkracht 9 heel slecht zou zijn is uitgekomen."
Het weer is inmiddels, met windkracht 6-7, beter en de verwachting is niet dat er nog gevolgen zullen zijn voor het oefenprogramma.De oefening begon eigenlijk op de wal met een reeks briefings, vergaderingen en een oefen-persconferentie, om de eenheden op te warmen voor het denkbeeldige conflict tussen de fictieve staten Pastonia en Dragonia. Een conflict dat overigens al vele jaren speelt en ook nu weer moet de NAVO een van beide landen te hulp schieten. "Het is een heel goed scenario, dat nooit ophoudt. De Tromp heeft ook de vorige Joint Warrior gedaan en als je dan het stafwerk leest, zie je dat het gewoon een stapje verder is. En ook in dit scenario gebeurt van alles en nog wat. De vorige keer lag de nadruk op amfibische operaties, nu zit er ballistic missile defense in om het scenario aan te laten sluiten op Formidable Shield. De Britten kunnen dat bijzonder goed, moet ik zeggen."

Na vertrek naar zee afgelopen maandag begonnen de schepen met het gezamenlijk opwerken. Daarna volgt de tactische fase. Joint Warrior staat bekend om de grote diversiteit aan onderdelen. Van humanitaire operaties tot complete oorlogvoering. En dat allemaal in internationaal verband met veel eenheden. Dat maakt de oefening voor veel landen zo aantrekkelijk.


Een Canadese Aurora (Canadese variant van de P-3C Orion) vloog een kenmerkende route over het oefengebied.

Ook het eskader waar Hulsker de leiding over heeft is internationaal: "Een Nederlands, Belgisch, Brits en Frans schip, plus twee Deense schepen. En NLMARFOR is in principe een Nederlandse staf, maar er zitten altijd wel militairen uit andere landen in. Op het ogenblik zitten er twee Belgen, een Amerikaan en een Fransman in de staf. Daarom zijn ook alle briefings van NLMARFOR in het Engels. Zelfs als er alleen Nederlanders bij zijn, gewoon om er gewend aan te blijven," zegt de eskadercommandant.Tussen Joint Warrior door speelt ook een andere grote oefening: Formidable Shield. Deze oefening draait om de verdediging tegen ballistische raketten en wordt geleid door de Amerikaanse Zesde Vloot. Hulsker: "Die oefeningen zijn niet gecombineerd, maar een aantal schepen doen wel in beide oefeningen mee. Dus er wordt nauw samengewerkt. Tijdens de briefings voor Joint Warrior afgelopen dagen, hebben we ook de leiding van Formidable Shield gesproken. Al doen wij als Nederlandse staf alleen aan Joint Warrior mee, het schip waar wij op zitten neemt wel aan beide oefeningen deel."

De Tromp zal dus, net als Zr.Ms. De Ruyter, even uit Joint Warrior gaan, maar de andere schepen in het eskader van Hulsker blijven in de Britse oefening. Hulsker: "Om het ingewikkeld te maken: de staf blijft aan boord van de Tromp om de taakgroep aan te sturen terwijl het fregat bezig is met Formidable Shield, maar dat werkt prima met de moderne communicatiemiddelen."

Joint Warrior duurt nog tot 12 oktober. Formidable Shield tot de 18e.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
De Zeven ProvinciŽnklasse

Interview directeur Personeel & Bedrijfsvoering
Vuurgevecht Zr.Ms. Rotterdam
Hoe de Walrus een vliegkampschip 'torpedeerde'