Marineschepen.nl
 
   
 

Neergestorte helikopter stond op punt hijsoperatie te oefenen boven dek Canadees fregat


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 20-05-2020 | Laatst aangepast: 20-05-2020


De Cyclone-helikopter van het Canadese fregat HMCS Fredericton die eind april neerstortte, naderde het fregat om te beginnen met het beoefenen van het hijsen van personeel van het dek. Dat zegt de Canadese marine. Alle zes bemanningsleden kwamen om. Een bergingsteam van de Amerikaanse marine gaat helpen met zoeken naar het wrak.

Cyclone
De Cyclone-helikopter van HMCS Fredericton op 12 maart 2020. De heli oefende het 'hoisten' met het eigen schip. Op 29 april zou de heli dat weer gaan doen. (Foto: Canadese marine)

Er zijn weer meer details naar buiten gekomen over het ongeluk met de CH-148 Cyclone helikopter van de Canadese luchtmacht. De heli stortte op 29 april in zee toen het als boordhelikopter opereeerde vanaf HMCS Fredericton (Halifaxklasse). Fregat en helikopter maakten deel uit van het permanente NAVO-eskader SNMG2 in de Middellandse Zee. Het ongeluk gebeurde tussen Griekenland en Italië.



Eerder was al bekend dat de helikopter in het zicht van het fregat crashte. Tijdens een technische briefing in Canada, gisteren, maakte de Canadese Defensie meer bekend meer details bekend.



De helikopter was eerder die avond opgestegen van de Fredericton om een verkenningsvlucht, voor oefening, te doen. Tijdens dit soort vluchten is een boordhelikopter ver voorbij de horizon van het fregat een vooruitgeschoven post en kan bijvoorbeeld onderzeeboten opsporen, schepen waarnemen of zoeken naar drenkelingen. Aan boord van de Cyclone waren twee bemanningsleden van het schip, beide met een technische achtergrond, maar één van hen was wachtsofficier op de brug van het schip. Door mee te vliegen met de helikopter zouden zij zich een beter beeld kunnen vormen van hoe de heli opereert.



Nadat de oefenvlucht was afgerond keerde de Cyclone terug en deed een rondje om het schip voor foto's. Daarna stond het beoefenen van 'hoisten' op het programma. Tijdens een dergelijke 'deck hoist' wordt iemand van het schip opgehesen of vanuit de helikopter aan boord gezet. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan als er een arts aan boord van een vissersschip gezet moet worden of als men iemand van een ander schip zonder helidek wil takelen.

Toen de helikopter zich had opgelijnd met het schip en vanachteren de nadering begon, dook het plotseling voorover in zee. Dat moet dus op maximaal honderden meters afstand van het schip zijn gebeurd.

Cyclone
Ook op 14 maart werd geoefend met hijsen van goederen en personeel. Was er een technische storing waardoor de helikopter neerstorte, dan had dat even later ook boven het fregat kunnen gebeuren.(Foto: Canadese marine)

Hoewel er nog geen oorzaak bekend is, werd vorige week wel bekend dat een Cyclone in 2017 plotseling hoogte verloor toen de drie flight control systemen zich onverwachts gingen resetten door een softwarefout. De helikopter vloog hoog genoeg voor de vlieger om de helikopter te kunnen herstellen en veilig aan de grond te zetten. De fout zou bouwer Sikorsky daarna hebben opgelost.

Cyclone
(Foto: Canadese marine)

3.000 meter diep
Het lichaam van een van de twee marinemensen werd al snel teruggevonden, evenals lichaamsdelen van een van de helikopterbemanningsleden. Ook werden datarecorders gevonden, maar het wrak zonk naar de zeebodem. De locatie is ongeveer bekend omdat het ongeluk zo dicht bij het schip gebeurde. Daar is de diepte ongeveer 3 km. Dat is behoorlijk diep; voor veel remotely operated vehicles (ROV) die kunnen zoeken naar een wrak is dat de maximale diepte.



Op verzoek van Canada wordt een speciaal team van de Amerikaanse marine (NAVSEA en SUPSALV) betrokken bij de zoektocht naar het wrak. Vandaag landen de Amerikanen met een transporttoestel op het Griekse eiland Kreta. Met hun Remora ROV van Phoenix International kunnen zij tot dieptes van 6 km bereiken om wrakstukken te kunnen opsporen en bergen.

Zij gaan zo snel mogelijk met een Canadees team, vanaf het civiele schip EDT Hercules, zoeken naar de resten en ze direct bergen. Op 26 mei zal het team ter plaatse moeten zijn. Volgens de marine is er haast geboden: in de eerste plaats wil men de stoffelijke overschotten van de personen in de helikopter zo snel mogelijk naar de families brengen, en ten tweede hoopt men aan het wrak te kunnen zien wat er mis is gegaan. De andere Cyclone-helikopters vliegen momenteel niet. Daarnaast is het baken van de helikopter 30 dagen actief.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Helikopter stortte in zicht van fregat in zee

Helikopter neergestort