Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Groningen maakt status als drugsbuster andermaal waar en zorgt voor record


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 16-09-2022 | Laatst aangepast: 16-09-2022


Stationsschip Zr.Ms. Groningen heeft in de zestien dagen van 19 augustus tot 3 september maar liefst vier drugstransporten weten de onderscheppen in het Caribisch gebied. Dit betekent dat de Groningen dit jaar al dertien keer een drugsvangst had, waarbij volgens de marine 15.000 kilo aan verboden middelen werd onderschept. Nooit eerder werd in één jaar zo veel drugs onderschept in het Caribisch gebied door de Koninklijke Marine.

Groningen
Een gestopte go-fast in augustus. Zr.Ms. Groningen op de achtergond. (Foto: Defensie)

Het oude record stamt uit 2013 toen er 11.000 kilogram drugs onderschept werd in de West. Alleen in 1996 werd meer drugs gevangen, toen mijnenjager Zr.Ms. Schiedam 20.000 kg drugs onderschepte. Maar dat betrof wiet en op de Atlantische Oceaan. Bij de drugsvangsten dit jaar ging het vrijwel alle keren om cocaïne. 2022 is bovendien nog niet ten einde, normaliter wordt in het najaar de meeste drugs onderschept.Vier vangsten in zestien dagen
Bij de vier vangsten in augustus en september werd in totaal 4.800 kilogram aan drugs onderschept, liet Defensie weten. Het betrof hier onder andere cocaïne en marihuana. Bij alle vier de vangsten werd een go-fast tot stoppen gedwongen, waarbij Zr.Ms. Groningen assistentie kreeg van de Amerikaanse kustwacht.

De eerste vangst vond plaats op vrijdag 19 augustus. Twee snelle FRISC-motorboten, bemand door een gecombineerd boardingteam van de Amerikaanse kustwacht en de bemanning van de Groningen, werden op de go-fast afgestuurd en ook een Dash-8 maritiem patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied was betrokken. Vier verdachten werden opgepakt en 600 kilogram cocaïne werd in beslag genomen.

  Aan het einde van augustus en het begin van september was het hek echter pas echt van de dam. Op 30 augustus en 1 en 3 september werden nog eens drie go-fasts tot stoppen gedwongen, waarbij in totaal 10 verdachten werden aangehouden. Deze drie acties waren goed voor een drugsvangst van in totaal 4.200 kilo aan verboden middelen.

Bij de acties werden tevens veertien verdachten aangehouden. Deze zijn inmiddels overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. Zij regelen de verdere vervolging van de aangehouden personen.Grootste drugsbuster
Zr.Ms. Groningen maakt zodoende zijn status als grootste drugsbuster van de Koninklijke Marine opnieuw waar. In 2021 onderschepte het stationsschip ook al meerdere keren grote ladingen drugs.

Het gemiddelde aantal cocaïnevangsten neemt sinds 2011 elk jaar toe, zo blijkt uit statistieken die Marineschepen.nl bijhoudt. De laatste tijd is ook de gemiddelde hoeveelheid drugs per vangst hoger. Geen enkel Nederlands schip kende over de jaren meer drugsvangsten dan Zr.Ms. Groningen. In totaal heeft het stationsschip in het Caribisch gebied nu 28 keer een boot met drugs onderschept. Zr.Ms. Holland staat met achttien vangsten op de tweede plaats. Bij de 28 acties van de Groningen werd meer dan 25.000 kilo aan drugs in beslag genomen.

Het jaarrrecord dat nu verbroken is, komt vrijwel volledig dankzij de drugsbusts van de Groningen (dertien keer). Maar ook de Friesland droeg bij met een cocaïne-vangst van ruim 200 kilo in februari dit jaar.

De Groningen kan nog een record verbreken. In 2021 wist de Holland ook dertien onderscheppingen te doen. Als de Groningen nog één drugsvangst doet, is het patrouilleschip ook het schip met de meeste drugsvangsten in één jaar.

Behalve drugstransporten op zee, is dit jaar ook "een grote partij drugs" onderschept op Curaçao, zo liet Defensie begin deze maand weten. Het ging toen om drugs die in een zeecontainer van Defensie werd ontdekt. Deze container stond gereed om naar Nederland te worden verscheept.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Groningen grootste drugsbuster