Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuw Brits Type 31 fregat krijgt Nederlandse radars


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-09-2019 | Laatst aangepast: 12-09-2019


Babcock, BMT en Thales zijn als winnaar uit de bus gekomen in de strijd om het Type 31-fregat voor de Britse marine. Dat werd vanochtend bekend gemaakt door het Britse ministerie van Defensie en scheepswerf Babcock. Later dit jaar wordt het contract van de vijf nieuwe fregatten getekend.

Type 31
De nieuwe artist impression van het Type 31-fregat. De radar op de mast is de NS100, die staat ook op Zr.Ms. Rotterdam. Voor de mast staat de STIR. (Foto: Babcock)

Eerder gingen al geruchten dat de Arrowhead 140 van Babcock en consorten op winst stond, maar een bevestiging bleef uit. Op de DSEI-beurs in Londen wees steeds meer op winst voor de Arrowhead, vanochtend werd dat officieel bekend gemaakt.Voor Thales in Hengelo betekent het succes dat er vijf NS100-radars kunnen worden gebouwd, evenals tien STIR-vuurleidingsradars. Ook zal Thales Tacticos gaan leveren, het combat management system dat in Nederland is ontwikkeld.De Type 31 is de goedkopere klasse voor iets lager in het geweldspectrum, in vergelijking met de andere nieuwe fregatten , de Type 26. De voorstellen voor de Type 31 moesten gebaseerd zijn op bestaande ontwerpen. De Arrowhead 140 is afgeleid van de Deense Iver Huitfeldt-fregatten, maar dan zonder o.a. de complexe APAR en SMART-L.

Het Brits-Nederlandse team heeft het team van Atlas Elektronik UK en TKMS, en de combinatie BAE Systems en Cammell Liard achter zich gelaten.

De komende tijd zal gebruikt worden voor gesprekken tussen Babcock en de Britse marine. Volgens Babcock zijn die gesprekken niet om nog het ontwerp aan te passen, maar om zaken af te stemmen en vragen van de marine te beantwoorden. De bedoeling is dat voor 15 december het contract wordt ondertekend. Direct daarna begint het werk aan het ontwerp om het eerste schip in 2023 gereed te hebben.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen