Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuw Chinees vliegkampschip begonnen aan proefvaart


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 03-05-2024 | Laatst aangepast: 04-05-2024


In de ochtend van 1 mei is het nieuwe Chinese vliegkampschip Fujian voor de eerste proeftocht voor het eerst naar zee gegaan. De Fujian is het eerste volledig door China zelf ontworpen en gebouwde vliegkampschip. Met het nieuwe schip, dat ruimte biedt aan 50 vliegtuigen, zet China weer een nieuwe stap in de verbetering van de carriervloot.

Fujian
De Chinese Type 003-carrier genaamd Fujian is maar iets kleiner dan de Amerikaanse carriers van de Nimitz- en Fordklassen. De Fujian heeft een lengte van 316 meter, de Amerikaanse schepen zo'n 333 meter. (Foto: Airbus Maxar via Google)

Tijdens de proefvaart op de Dag van de Arbeid werd vooral de betrouwbaarheid en de stabiliteit van de voortstuwing en de elektrische systemen getest. Om 08.00 uur ging het schip richting zee vanuit de Jiangnan Shipyard in Shanghai.Veel details over de proefvaart zijn niet bekend. Wel is duidelijk dat voor ongeveer 130 kilometer water rondom Shanghai een waarschuwing is afgegeven aan andere schepen. Deze waarschuwing geldt van 1 tot en met 9 mei.

Daarmee is de proefvaart wel een jaar later gestart dan eerder gedacht. In januari 2023 zei de eerste officier van het schip dat de Fujian in 2023 zou gaan proefvaren.Grootste Chinese carrier ooit
Zes jaar lang werd aan het schip gebouwd op de werf Jiangnan. Op 17 juni 2022 werd het schip gepresenteerd en nu was het anderhalf jaar later dus tijd voor de eerste proefvaart. In november 2023 doken er al wel beelden op van testlanceringen met de katapulten.

De Fujian is met afstand de grootste carrier van China ooit. In 1998 nam het de Liaoning over van Oekra´ne en de Shandong werd zelf gebouwd. Het ontwerp was echter gebaseerd op het oude Sovjet-schip. In 2012 kwam de Liaoning in de vaart en in 2019 werd de Shandong in dienst genomen. Deze vliegkampschepen hebben een waterverplaatsing van 60.000 en 66.000 ton.

De Fujian is met een waterverplaatsing van 80.000 ton aanzienlijk groter en ook op technologisch gebied is de carrier een stuk geavanceerder. Het is het eerste Chinese vliegkampschip met katapult en de Fujian heeft gelijk elektromagnetische katapulten gekregen om de vliegtuigen in de lucht te krijgen. Op veel andere carriers werkt men nog met de ouderwetse stoomkatapulten. De VS introduceerde de elektromagnetische katapulten op de nieuwe Fordklasse carriers.

Een groot verschil tussen de twee vliegkampschepen is de aandrijving. Waar Nimitz- en Fordklasse vliegkampschepen gebruik maken van een nucleaire aandrijving werkt de Fujian op basis van voortstuwing door stoomturbines met acht ketels.

Chinese en Amerikaanse vloot
Het zal vermoedelijk nog een jaar duren voordat de Fujian in dienst genomen wordt door de Chinese marine. Voorganger de Shandong had negen proefvaarten nodig voor het zover was en de Fujian is significant groter en geavanceerder.

Zodra de Fujian in dienst is, komt China met drie carriers weer een klein stapje dichter bij het land met de grootste vloot vliegkampschepen ter wereld: de Verenigde Staten. China heeft met drie vliegkampschepen al langere tijd de tweede plaats op deze ranglijst in handen. De afstand tussen de Amerikaanse carriervloot en de Chinese blijft groot: de US Navy heeft elf grote vliegkampschepen en negen kleinere. Toch is de komst van de nieuwe carrier een belangrijke stap. China richt zich vooral op de wateren dichtbij, terwijl de VS de vliegkampschepen wereldwijd inzet.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Nieuw Chinees vliegdekschip gaat dit jaar proefvaren