Marineschepen.nl
 
   
 

Beelden proefvaart nieuwste fregat Duitsland (VIDEO)Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 26-07-2016 | Laatst aangepast: 26-07-2016


Het nieuwste Duitse fregat Baden-Württemberg arriveerde vorige week voor het eerst in Wilhelmshaven. Het grootste fregat ter wereld is bezig met de proefvaart en wordt volgend jaar overgedragen aan de Duitse marine. Het fregat is nu al goed te bekijken dankzij de video van de proefvaart.

F125 Baden-Württemberg
De Baden-Württemberg in de YouTube-video van de Duitse marine. (Foto: Duitse marine)

In april begon de Baden-Württemberg aan de werfproeftocht onder leiding van ARGE F125 consortium (een samenwerking van ThyssenKrupp Marine Systems en Friedrich Lürssen shipyard). Inmiddels wordt het schip op zee getest door de Duitse Defensie. Tijdens die proefvaart deed het vorige week voor het eerst de nieuwe thuishaven aan: Wilhelmshaven.Hoewel het schip wordt getypeerd als een fregat, voer vorige week eigenlijk een compleet nieuw type schip de Duitse marinehaven binnen. De vier schepen van de Baden-Württembergklasse zullen (vooralsnog) de grootste fregatten ter wereld zijn met een waterverplaatsing van 7.200 ton; ruim het dubbele van een M-fregat. Toch zijn het geen torpedobootjagers, want de bewapening is te vergelijken met die van een patrouilleschip.De gigantische nieuwe schepen zijn dan ook niet bedoeld voor oorlog, maar om tegen lage kosten vredestaken uit te voeren. Helaas geldt het idee van lage kosten niet voor de aanschafprijs, want die is met 2,6 miljard euro voor vier stuks ontzettend hoog.

Nieuw -en daarmee moeten de kosten wel gedrukt worden- is dat de schepen maar liefst twee jaar zonder groot onderhoud op reis kunnen. Dat scheelt de Duitse marine het heen en weer varen van en naar het missiegebied. Om de bemanning te ontlasten, zijn er per schip twee bemanningen: het Alpha en Bravo-team. Zij wisselen elkaar halverwege de reis af.

De nieuwe klasse werd vorige week niet alleen aan de Duitse marinehaven voorgesteld, maar ook aan het grote publiek. De marine gaf een uniek inkijkje dankzij een YouTube-film van de proefvaart ten noorden van Denemarken.


Video van proefvaart Baden-Württemberg.


Eerdere beelden van het begin van de proefvaart.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
F125 fregatten
Kiellegging eerste F125