Marineschepen.nl
 
   
 

Grote brand op nieuw Italiaans bevoorradingsschip


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 23-07-2018 | Laatst aangepast: 23-07-2018


Aan boord van het nieuwe Italiaanse bevoorradingsschip Vulcano heeft vannacht een grote brand gewoed, dat melden lokale media. Het schip werd vorige maand te water gelaten op de werf van Fincanttieri in Muggiano, nabij La Spezia.

Vulcano
De Vulcano een maand geleden vlak voor de tewaterlating. (Beeld: Italiaanse marine)

Rond 2200 uur gisteravond brak er brand uit aan boord van het Logistic Support Ship (LSS) Vulcano dat momenteel wordt afgebouwd in Muggiano. Op foto's is te zien dat de brand in de opbouw van het schip woedde en media berichtten dat de brand begonnen was in de machinekamer. Op foto's is een grote rookkolom te zien die over de strad trekt. Brandweerlieden uit de wijde omgeving waren de hele nacht bezig om het vuur te blussen.Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen, maar de schade is waarschijnlijk groot. Het schip is nog niet af, toch is veel apparatuur in deze fase normaal gesproken al ge´nstalleerd; van computers tot de voortstuwing. Hetzelfde geldt voor kabels en leidingen. Er zal niet alleen schade zijn door de brand en de rook, maar ook door het vele bluswater dat in het schip is gepompt. Veel zal -na opruimwerkzaamheden- dus moeten worden verwijderd en vervangen. Als de nieuwe aparatuur ook nog een lange levertijd hebben, lopen niet alleen de kosten op maar ontstaat ook een flinke vertraging.
De brand is hoe dan ook een forse tegenvaller voor Finciantieri en de Italiaanse marine.Een maand geleden, op 23 juni, werd het schip na drie jaar bouwen met veel ceremonieel te water gelaten. De Vulcano moet volgens planning volgend jaar in dienst worden gesteld, de vraag is of dat nog haalbaar is.

Vulcano
Afgaande op de rook woedde de brand vooral in het achterste deel van het schip. (Bron: Facebook)

Vulcano
Eerste foto's van de Vulcano vanochtend. (Bron: Facebook)

Het 193 meter lange schip is onderdeel van het grote moderniseringsprogramma van de Italiaanse marine. De Vulcano is ontworpen om schepen op zee te bevoorraden en reparaties uit te voeren op zee, daarnaast moet de Vulcano beschikken over een uitgebreid hospitaal aan boord. De kosten voor het schip bedroegen 346 miljoen euro.Ook in Nederland is een keer brand uitgebroken op een marineschip nadat het te water was gelaten. Dat gebeurde in 1986 op de Walrus die op dat moment in aanbouw was bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). De brand had de commandocentrale verwoest en de oplevering van de onderzeeboot werd daardoor jaren uitgesteld. De schade bedroeg 225 miljoen gulden (100 miljoen euro).comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen