Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuw Russisch marineschip beschadigd door raketaanval


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 05-11-2023 | Laatst aangepast: 05-11-2023


Bij een Oekra´ense aanval met Storm Shadow-kruisvluchtwapens is gisteren een Russisch patrouilleschip beschadigd geraakt. Russisch persbureau Ria Novosti bevestigde gisteren dat een schip dat bij de werf Zaliv op de Krim is getroffen.

Askold
De Askold van de Karakurtklasse. Deze schepen zijn klein, maar hebben wel ruimte voo acht Kalibr-kruisvluchtwapens. (Foto: Russische marine)

Volgens Oekra´ense berichten gaat het om het patrouilleschip Askold van de Karakurtklasse. Dit schip werd in 2021 te water gelaten en was onlangs bezig met proefvaren. Eerder deze week zou het nog zijn gespot in Novorossiejsk, aan de oostkant van de Zwarte Zee. Daar liggen nu de meeste Russische schepen, want de Krim is niet veilig gebleken.Een verstandige keuze van Rusland, zo bleek gisteren weer bij de aanval op de scheepswerf Zaliv aan de oostkant van het geannexeerde schiereiland de Krim. De werf nabij de Kertsj-brug werd geraakt door naar verluidt drie kruisvluchtwapens. Deze troffen een marineschip. Op Sentinel-satellietbeelden van zaterdagochtend is te zien dat er inderdaad een schip met de afmetingen van de Karakurtklasse lag.Wat de schade aan het schip is, is niet bekend. Omdat de schepen van de Karakurtklasse een lengte van zoĺn 65 meter en slechts 860 ton waterverplaatsing hebben, kan een raket behoorlijke schade aanrichten. Op sociale media gaan berichten rond dat het schip wel drie keer is geraakt.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.


De aanval is hoe dan ook de zoveelste tegenslag voor de Russische Zwarte Zeevloot. De vloot, die zich voornamelijk bezig heeft gehouden met het lanceren van Kalibr-kruisvluchtwapens op Oekra´ne, verliest schepen door Oekra´ense aanvallen. Maar die schepen kan Rusland niet vervangen door de afsluiting van de Bosporus. De enige manier om de vloot op peil te houden is nieuwe schepen bouwen, het liefst op de werven aan de Zwarte Zee. Nu bewijst Oekra´ne dat ook die route voor Rusland niet zondermeer een oplossing is.

De Tsiklon (Karakurtklasse) werd afgelopen juli in dienst gesteld en aan de Zwarte Zeevloot toegevoegd. De verwachting was dat de Askold snel zou volgen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Landingsschip en onderzeeboot beschadigd