Marineschepen.nl
 
   
 

Rafael wil nieuwe raket Sea Breaker aanbieden voor Nederlandse en Belgische fregatten


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 16-07-2021 | Laatst aangepast: 16-07-2021


Twee weken terug introduceerde het Israelische defensiebedrijf Rafael het antischipwapen Sea Breaker. Op de Griekse defensiebeurs DEFEA bevestigde het bedrijf tegenover Marineschepen.nl dat de Sea Breaker ook aan Nederland wordt voorgesteld als vervanging van de Harpoon.

Sea Breaker
De Sea Breaker van Rafael. (Beeld: Rafael Advanced Defense Systems)

Ruim drie jaar geleden verscheen de zogenaamde A-brief ter afsluiting van de eerste fase, de behoeftestellingsfase, van de vervanging van de Harpoon surface-to-surface missiles. Dergelijke wapens staan op de fregatten en zijn bedoeld om oppervlakteschepen uit te schakelen en kunnen doelen in kustgebieden vernietigen.



Meerdere aanbieders, zoals Saab met de RBS 15 Mk4 en Kongsberg met de Naval Strike Missile (NSM), hebben zich de afgelopen jaren gemeld en een aanbesteding is in gang gezet. Het is onduidelijk of Rafael op tijd is om aan te kunnen sluiten, maar vice-president Ran Tavor is er van overtuigd dat de Sea Breaker iets kan toevoegen: "Sea Breaker is onderscheidend omdat dit wapen een groot bereik, van 250 tot 300 km, combineert met een infrarood-zoeker."



Daarmee verwijst hij impliciet naar concurrende systemen die wel over een IR-zoeker beschikken maar een kleiner bereik hebben, zoals de NSM met een bereik van 185 km, en systemen die wel grote afstanden kunnen halen maar een radar gebruiken (RBS 15). "Volgens ons is het belangrijkste om een groot bereik te hebben en in de tweede plaats een IR-zoeker. Velen gebruiken radar, maar radars kunnen gestoord worden. Daarnaast kan je met radar niet of minder goed doelen herkennen", zegt Tavor. "Er zijn veel schepen op zee en zeker bij grote afstanden en langere vliegtijden kunnen doelen zich hebben verplaatst. Het missile heeft een database en kan doelen daardoor herkennen, want je moet echt zeker weten dat je het juiste object raakt."

Sea Breaker
Schets van hoe de missile het juiste doel zoekt. (Beeld: Rafael Advanced Defense Systems)

Het wapen is hoog subsoon en vliegt dus niet sneller dan het geluid. "Het belangrijkste om uitschakeling door luchtverdediging te voorkomen is volgens ons goed te manoeuvreren, dat is belangrijker dan snelheid."

Opmerkelijk is dat de Sea Breaker ook na lancering in verbinding staat met het schip. Enkele andere aanbieders bieden die optie wel, maar adviseren die niet te gebruiken omdat communicatie onderschept kan worden, waardoor de tegenstander voorbereid kan zijn op een aanval. Kan de communicatie van de Sea Breaker onderschept worden? Na een korte stilte en een glimlach volgt een resoluut "nee", zonder verdere toelichting over de techniek daar achter, maar wel over de voordelen: "De operator aan boord van het schip ziet daardoor wat de missile ziet en kan ook de aanval afbreken of wijzigen, maar kan ook een specifieke plek kiezen waar de Sea Breaker het schip in moet vliegen."

Sea Breaker
Vanaf zee, doelen op land en zee, en over eilanden. (Beeld: Rafael Advanced Defense Systems)

We hebben het dan steeds over schepen als doelen, maar de Sea Breaker is 'multi-domein' en kan vanaf zee naar doelen op land worden gelanceerd en andersom, en van zee naar doelen op zee, maar ook vanaf land op landdoelen. Voor alle doelen geldt dat het wapen een "surface to surface missile is dat hoog subsone snelheden haalt en heel laag naar het doel vliegt", zegt Tavor. "De Sea Breaker gebruikt geen GPS, want dat signaal is in een conflict vaak niet betrouwbaar of is er helemaal niet. In plaats daarvan herkent het wapen het terrein en boven zee worden andere manieren van navigatie gebruikt."



Hoewel de Sea Breaker nieuw is, ziet Rafael dit als een uitbreiding van de familie. Tavor: "De Sea Breaker gebruikt elementen zoals IR-imaging, processing technologieën en navigatietechnologieën van de Spike antitankraket-familie [bekend bij de mariniers, JK] en de Spice raketten die vanuit vliegtuigen op oppervlaktedoelen worden gelanceerd. Deze proven systemen zijn samengevoegd in een nieuw frame voor de Sea Breaker. De lanceerinrichting is relatief licht en heeft een kleine footprint, waardoor het geschikt is voor trucks, kleinere schepen en natuurlijk ook fregatten."

Of de Sea Breaker ook op de Luchtverdedigings- en Commandofregatten en op de Nederlandse en Belgische ASW-fregatten zal verschijnen is de vraag nu het proces is opgestart. Tavor wilde verder niet ingaan op het aanbieden van de Sea Breaker aan Nederland.
Volgens de huidige planning van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) moeten alle systemen in 2029 geleverd zijn. DMO zelf wil verder niets bekend maken over het project vervanging Harpoon: "De formele aanbesteding loopt nog, dus hier kunnen we op dit moment geen uitspraken over doen."





comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

RBS 15 Mk4

Naval Strike Missile