Marineschepen.nl
 
   
 

Eerste nieuwe kanon fregatten volgend jaar geplaatst


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 27-07-2022 | Laatst aangepast: 27-07-2022


De oude kanons van de Luchtverdedigings- en Commandofregtten (LCF'en) worden vervangen door nieuwe Italiaanse 127mm kanons. Het eerste kanon wordt in het najaar van 2023 geplaatst, zo laat de Koninklijke Marine weten na vragen van Marineschepen.nl.

Leonardo 127/64 LW
Leonardo 127/64 LW-kanon. (Foto: Leonardo)

De vervanging van de vijftig jaar oude 127mm Oto Breda kanons loopt al geruime tijd, maar wordt nu concreter. De Directie MateriŽle Instandhouding (DMI) van de marine is deze zomer begonnen met de werkzaamheden aan Zr.Ms. Evertsen, meldt een marinewoordvoerder. Dit schip ligt bij DMI in het dok voor onderhoud en modernisering, en zal ook als eerste het nieuwe Leonardo 127/64 LW-kanon krijgen.De vervanging van het kanon heeft heel wat voeten in de aarde. Een kanon steekt meters diep onder het dek, waar zich onder andere munitieliften en magazijnen bevinden. Behalve het plaatsen van het zichtbare deel, komt met het nieuwe kanon ook een verbouwing van de ruimtes in de dekken beneden de toren. Een belangrijke benedendekse vernieuwing is een systeem dat automatisch de juiste granaten selecteert uit het magazijn en opvoert naar het kanon. De verandering is zo ingrijpend dat, door het ingenieursbureau Nevesbu, de ruimtes opnieuw moesten worden ontworpen.

"De eerste handelingen betreffen noodzakelijke versterkingen van de constructie", schrijft een woordvoerder aan deze site. "Alle dekken van het schip zijn voorzien van grote openingen waardoor materieel aan boord kan worden gebracht. In de loop van 2022 worden nieuwe munitie-opbergrekken en het automatische munitiehandlingsysteem geplaatst."Over ruim een jaar zal het deel, dat ook minder ingewijden zullen herkennen als het kanon, geplaatst. "Het meest zichtbare gedeelte van het kanon zal in het najaar van 2023 op het schip worden gezet. Na het plaatsen van het kanon vangt een periode van afbouw, integratie en testen aan."

De Leonardo 127/64 LW komt met meer nieuwe snufjes dan alleen een nieuw magazijnsysteem. Zo kan het kanon nieuwe munitie afvuren, Vulcano, dat op meer dan 100 km doelen kan treffen. Ook wordt bij het kanon een softwarepakket genaamd Naval Fire Control Support (NFSC) geleverd, waarmee de beschietingen worden gepland. Dit moet dus nog aan de software in de commandocentrale worden gekoppeld.

Na de periode van integreren en testen, zal de Evertsen voorzien zijn van het kanon dat past bij de rest van het wapensysteem. De marine verwacht het eerste LCF met nieuw kanon medio 2024 beschikbaar te hebben.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Laatste schot oude kanon

Contract kanons getekend

Italiaans kanon als enige over

Nieuwe kanons voor vier Nederlandse fregatten