Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuw marineschip Suriname komt uit Nederland


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 18-10-2024 | Laatst aangepast: 18-10-2024


Het marineschip dat Suriname op korte termijn gaat leasen, wordt door een Nederlands bedrijf geleverd. Dat zei de minister van Defensie van Suriname Krishna Mathoera vorige week tegenover Surinaamse media. Veel meer informatie wil Suriname niet geven. Volgens een bron van Marineschepen.nl gaat het echter om een Fast Crew Supplier van de Nederlandse werf Damen en om precies te zijn een schip dat onlangs aan het proefvaren was: RSS Barracuda.

RSS Barracuda
RSS Barracuda. Een nog onbekend marineschip van Damen dat onder Nederlandse vlag vanuit Gorinchem naar zee voer, lijkt het te leasen schip voor Suriname te zijn. (Foto: Marineschepen.nl)

Het schip moet ergens rond de jaarwisseling in Suriname aankomen, waarna het zes jaar lang geleased wordt door het Surinaamse Nationaal Leger. Volgens een bron van Marineschepen.nl was het schip dat bestemd is voor Suriname onlangs aan het proefvaren in Nederland.



Een definitieve bevestiging heeft Marineschepen.nl niet gekregen. Op vragen over het te leasen schip die per mail zijn gesteld, zijn door de Surinaamse krijgsmacht geen antwoorden gegeven.

Er zijn echter wel foto's opgedoken van een Fast Crew Supplier 4008 die op de rivier en op zee actief was. Het gaat dan om het schip dat eerder door het leven ging als YN545103 en dat nummer ook op de boeg had. Op de foto's van begin oktober is nu de naam RSS Barracuda te zien en nummer P501. Ook is een logo van een onklaar anker met een barracuda aangebracht.

RSS Barracuda
Het logo dat op de zijkant van de Barracuda is te zien. (Foto: Marineschepen.nl)

Volgens een bron die bekend is met het project, is het schip bestemd voor Suriname.

De drie laatste zeewaardige vaartuigen van de Surinaamse marine zijn geruime tijd geleden tegen de kant gegaan en werden in 2021 uiteindelijk gesloopt. Een duidelijk herkenbare lijn in de vloot is er dus niet, maar 'RSS' staat waarschijnlijk voor Republic of Suriname Ship en in combinatie met het boegnummer P501 is de Barracuda ook niet direct te herleiden naar een schip voor een ander land dan Suriname. Ook Singaporese marineschepen hebben 'RSS' als voorvoegsel, maar Singapore heeft witte boegnummers en geen combinaties met letters. Suriname wel en de schepen in het verleden hadden zwarte letters en cijfers op de romp.

RSS Barracuda lag als YN545103 enige tijd op voorraad en was in eerste instantie gebouwd als licht marineschip of kustwachtschip.

Een FCS 4008 heeft een lengte van 41.2 meter, is 8.7 meter breed, haalt een maximale snelheid van 30 knopen en heeft acht personen aan bemanning nodig.



Beschermen en beveiligen
Tijdens een persconferentie sprak minister van Defensie Krishna Mathoera vorige week over het aantrekken van dit marineschip. Vanuit de samenleving kwam, volgens Marthoera, eerder nog kritiek op het plan om een marineschip te leasen, maar de autoriteiten zien het als een noodzakelijke ontwikkeling. Volgens Mathoera is het cruciaal dat het Surinaamse Nationaal Leger, waar ook de marine onder valt, mobiel is in de lucht, op het land en op het water.

Dit is nodig om de economische zones van Suriname te beschermen. Het land heeft al lange tijd te maken met illegale visserij in zijn wateren en wil dit probleem oplossen. Zonder een goed functionerende kustwacht bleek dat onmogelijk en dus wordt er nu aan deze leaseconstructie gewerkt.

Suriname zal de Barracuda vooral inzetten voor de bescherming van koopvaardijschepen tegen piraterij en het beveiligen van olievelden en visgronden.

Het proces van Suriname om een marineschip in aan te schaffen begon al in 2022. Eerder dit jaar kreeg het Nationaal Leger toestemming om een zeewaardig marineschip te leasen.

Het nieuwe marineschip wordt het eerste zeewaardige schip zijn voor de marine van Suriname in lange tijd. De Surinaamse marine moet op het moment vooral met stalen sloepen moet opereren.

Samenwerking
Minister Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij erkent tegenover Surinaamse media dat met alleen deze aankoop het probleem niet volledig opgelost wordt. Daarom zoekt Suriname samenwerking met Frankrijk en geeft men de mogelijkheid aan Franse schepen om in Surinaamse wateren patrouillewerkzaamheden uit te voeren. Bij deze operaties zullen wel Surinaamse autoriteiten betrokken blijven en ook wil men de samenwerking opzoeken met buurland Frans-Guyana.

Momenteel wordt in Suriname personeel opgeleid om het schip te kunnen bemannen. Zeker twee personen krijgen bovendien speciale instructies in Nederland, zo zei Mathoera. Daarmee werd Nederland voor het eerst ook door de Surinaamse politiek genoemd als partner in de zoektocht naar een marineschip.

Levering rond de jaarwisseling
Het schip zal eind 2024 of begin 2025 aankomen in Suriname, zo maakte president Santokhi enkele weken geleden bekend in zijn jaarrede. Vanaf dat moment start een periode van zes jaar waarin de Barracuda geleaset wordt.

Daarna zal het definitief eigendom worden van het Surinaamse Nationaal Leger. Hiervoor is een bedrag overeengekomen van 80 miljoen Surinaamse dollar, wat neerkomt op 2,25 miljoen euro. Dit zal volledig betaald worden vanuit het budget van het Ministerie van Defensie.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Suriname wil marineschip aanschaffen