De nieuwe Braziliaanse helikoptercarrier is dit weekend in de wateren bij Rio de Janeiro gearriveerd. Het schip, PHM Atlantico, was op 1 augustus vertrokken vanuit Groot-Brittannië. De Atlantico is de voormalige HMS Ocean en werd eerder dit jaar voor slechts 84,6 miljoen pond door Brazilië gekocht.
PHM Atlantico ontmoet Rio de Janeiro. (Foto: Braziliaanse marine)
Afgelopen donderdag nam de Atlantico alvast vier helikopters aan boord (een UH-15 Super Cougar, UH-14 Super Puma, SH-16 Sea Hawk en een IH-6B Bell Jet Ranger III) van de Braziliaanse marine. Zaterdag arriveerde het schip na een reis van ruim drie weken bij de toekomstige thuishaven in Rio de Janeiro. De helikoptercarrier werd feestelijk onthaald door zeven Braziliaanse marineschepen, waarna het afmeerde aan de kade waar ook het vliegkampschip Sao Paulo. Dit oude schip is de brand van 2012 niet te boven gekomen en begin vorig jaar werd besloten het voormalige Franse schip niet meer in gebruik te nemen. De Britse verkoopplannen van de Ocean kwamen Brazilië goed uit.
Dat schip werd een jaar geleden nog door de Royal Navy ingezet als vlaggenschip voor het NAVO-eskader SNMG2, toen het halsoverkop naar het Caribisch gebied werd gestuurd nadat er twee orkanen grote schade hadden aangericht. Een half jaar later werd het schip uit dienst gesteld. HMS Ocean was toen sinds 1995, 23 jaar, in dienst.
Sinds februari was het schip in onderhoud geweest en waren er wat aanpassingen gedaan om de helikoptercarrier te laten voldoen aan de Braziliaanse eisen. Het meest opvallende verschil is wel de nieuwe laag verf en het nieuwe naamsein (A140, in plaats van L12). Verder zijn er machinegeweren en zijn de Phalanx Close-In Weapon Systems verwijderd.
Van februari tot en met juni volgde de ruim 300 man/ vrouw sterke bemanning diverse opleidingen bij de Royal Navy en bij fabrikanten van apparatuur. Ook ging het schip meerdere keren naar zee voor onder andere een zware training onder leiding van Flag Officers Sea Training (FOST).
Op 29 juni werd het schip in Braziliaanse dienst gesteld en op 1 augustus zette het schip koers naar Brazilië. Onderweg werd de kersverse bemanning overigens wel bijgestaan door personeel van de Royal Navy.
De komende dagen wordt volgens de Braziliaanse marine nog eens 129 man aan de bemanning toegevoegd.
Ondanks de modernisering blijft het een schip op leeftijd. Opvallend is het ouderwetse radarscherm, te zien in minuut 01:14. Dit beeld (zeebeeld) van een ronddraaiende radarbundel met ruwe radardata (oranje vlekjes) is bij de Nederlandse marine sinds de uitdienststelling van het laatste S-fregat in 2003 geschiedenis.
Feestelijk onthaald
De komst van de Atlantico is een belangrijk moment voor de Braziliaanse marine. Het vorige vlaggenschip kampte veelvuldig met problemen en was vaak niet beschikbaar. Ondertussen is de marine bijna tien jaar bezig met moderniseren en uitbreiden, toen werd besloten om de Defensieuitgaven te verhogen naar 2,5% van het BBP (en nee Brazilië is geen NAVO-lid). Zo werden vijf nieuwe onderzeeboten besteld (vier Franse Scorpènes en een nucleaire onderzeeboot), ook wilde het land vijftig nieuwe patrouilleschepen en een nieuw vliegkampschip. Tevens moesten er nieuwe helikopters komen, en zes fregatten van 6000 ton en werd in december vorig jaar nog besloten om nieuwe korvetten te laten bouwen. Het Nederlandse Damen is één van de bedrijven die voorstellen heeft ingediend.
Toch is het moderniseringsplan geen groot succes geworden. Dat de Braziliaanse economie in een dip raakte hielp niet bepaald mee. De zes fregatten zijn niet besteld en eerder dit jaar ging het gerucht dat de marine vanaf 2023 Britse Type 23's zou krijgen. De Braziliaanse marine vaart nu met 40 jaar oude fregatten, zij zouden dan vervangen worden door 30 jaar oude schepen. Maar zelfs dat is niet zeker. En de nucleaire onderzeeboot? Die is er niet eerder dan in 2028. Daarnaast is de vervanger van het vliegkampschip een helikoptercarrier geworden. De plannen voor vier korvetten, van de Tamandareklasse, worden wel serieus uitgevoerd al is de volgende fase van de aanbesteding net weer met twee tot vier maanden uitgesteld.
Als er dan zo snel na de eerste plannen een nieuw marineschip voor de kust van Rio de Janeiro verschijnt, is dat voor de Braziliaanse marine een opsteker.