De Amerikaanse marine heeft gisteravond samen met de Britse luchtmacht, gesteund door Nederland, aanvallen uitgevoerd op Houthi-rebellen in Jemen. Dat maakten de Amerikaanse en Britse ministeries van Defensie bekend in statements. De Houthi's hebben meer dan dertig aanvallen uitgevoerd op schepen in de Rode Zee.
Een F/A-18E Super Hornet die gisteravond opsteeg vanaf USS Dwight D. Eisenhower. (Foto: US Navy)
De aanval van gisteravond is de tweede waarbij Britse en Amerikaanse eenheden samen aanvallen hebben uitgevoerd op de Houthi's. Sinds de eerste van 11 januari, lanceerde de Amerikaanse krijgsmacht zelf zes aanvallen de rebellen.
Gisteravond richtten de landen in de coalitie, met op de achtergrond Australië, Bahrein, Canada en Nederland (met een stafofficier), zich op acht doelen in Jemen. De doelen waren, volgens US Central Command, onder andere raketsystemen en lanceerinrichtingen, luchtverdedigingssystemen, radars en ondergrondse opslagfaciliteiten. In die laatste faciliteiten zouden zich meer geavanceerde wapensystemen bevinden.
Deze doelen werden opnieuw bestookt vanuit zee, zo lieten overheidsfunctionarissen weten aan Amerikaanse media. Het ging om Tomahawks gelanceerd door torpedobootjagers en een onderzeeboot, plus aanvallen met vliegtuigen vanaf het vliegkampschip USS Dwight D. Eisenhower.
De Britten leverden opnieuw een bijdrage met vier Eurofighter Typhoons die met een tankervliegtuig vanuit Cyprus naar de Rode Zee vlogen.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.