Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe Brits-Amerikaanse aanval vanuit zee en lucht op Houthi's


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 23-01-2024 | Laatst aangepast: 23-01-2024


De Amerikaanse marine heeft gisteravond samen met de Britse luchtmacht, gesteund door Nederland, aanvallen uitgevoerd op Houthi-rebellen in Jemen. Dat maakten de Amerikaanse en Britse ministeries van Defensie bekend in statements. De Houthi's hebben meer dan dertig aanvallen uitgevoerd op schepen in de Rode Zee.

Hornet
Een F/A-18E Super Hornet die gisteravond opsteeg vanaf USS Dwight D. Eisenhower. (Foto: US Navy)

De aanval van gisteravond is de tweede waarbij Britse en Amerikaanse eenheden samen aanvallen hebben uitgevoerd op de Houthi's. Sinds de eerste van 11 januari, lanceerde de Amerikaanse krijgsmacht zelf zes aanvallen de rebellen.Gisteravond richtten de landen in de coalitie, met op de achtergrond AustraliŽ, Bahrein, Canada en Nederland (met een stafofficier), zich op acht doelen in Jemen. De doelen waren, volgens US Central Command, onder andere raketsystemen en lanceerinrichtingen, luchtverdedigingssystemen, radars en ondergrondse opslagfaciliteiten. In die laatste faciliteiten zouden zich meer geavanceerde wapensystemen bevinden.Deze doelen werden opnieuw bestookt vanuit zee, zo lieten overheidsfunctionarissen weten aan Amerikaanse media. Het ging om Tomahawks gelanceerd door torpedobootjagers en een onderzeeboot, plus aanvallen met vliegtuigen vanaf het vliegkampschip USS Dwight D. Eisenhower.

De Britten leverden opnieuw een bijdrage met vier Eurofighter Typhoons die met een tankervliegtuig vanuit Cyprus naar de Rode Zee vlogen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Nieuwe aanval Houthi's vanaf onderzeeboot

Nederland wil fregat naar Rode Zee sturen

Brits-Amerikaanse aanval op Houthi's

Nederland levert stafofficieren

Laatste waarschuwing