Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe aanval op rebellen in Jemen en meer details vorige aanvallen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-01-2024 | Laatst aangepast: 13-01-2024


De VS heeft afgelopen nacht een nieuwe aanval uitgevoerd op de Houthi-rebellen in Jemen. De aanval werd dit keer uitgevoerd door de Amerikaanse torpedobootjager USS Carney. Ondertussen zijn ook meer details naar buiten gekomen over de gecombineerde Brits-Amerikaanse aanval. Er blijken meer aanvallen, meer doelen en meer wapens te zijn ingezet dan eerder bekend was. Tomahawk was het meest ingezette wapen: 80 van deze kruisvluchtwapens zijn gelanceerd.

Tomahawk
Een Amerikaanse destroyer van de Arleigh Burkeklasse lanceert een Tomahawk-kruisvluchtwapen. Archieffoto. (Foto: US Navy)

USS Carney lanceerde afgelopen nacht om 03:45 uur lokale tijd (01:45 uur Nederlandse tijd) Tomahawk-kruisvluchtwapens op een radar-installatie van de Houthi-rebellen. Dat meldt US Central Command. De aanval was volgens de Amerikanen een opvolgactie op een resterend doel, na de veel grotere aanvallen van gisternacht.Het Pentagon zei gisteren er van overtuigd te zijn dat die aanvallen "effectief waren in het verminderen van het vermogen van de rebellengroep om verdere aanvallen uit te voeren op commerciële schepen". Daarmee werd dus niet gezegd dat de rebellen helemaal niets meer konden uitvoeren en dat bleek ook al snel na de grootscheepse aanvallen. De Houthi's lanceerden uren na de aanvallen een ballistische anti-scheepsraket. Deze belandde in de scheepvaartroute in de Golf van Aden zonder een schip te raken.80 Tomahawks
De Houthi's werden gisternacht bovendien niet één keer aangevallen, maar kregen meerdere aanvalsgolven te verwerken. Volgens het bericht van Air Forces Central (AFCENT) zouden meer dan 60 doelen op 16 locaties zijn getroffen met meer dan 100 wapens.

Military.com schrijft op basis van gesprekken met verschillende functionarissen binnen de Amerikaanse defensieorganisatie dat na de eerste aanval meer aanvallen zijn geweest. 12 andere locaties werden daarbij bestookt.'In het diepste geheim' - Spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991In totaal zijn 150 wapens gelanceerd bij de aanvallen op de 28 locaties, zo liet het Amerikaanse ministerie van Defensie weten. Iets meer dan de helft van die wapens waren Tomahawks, liet een bron aan Military.com weten. Ook werd bevestigd dat de onderzeeboot USS Florida (Ohioklasse) Tomahawks heeft gelanceerd.

Bij de aanvallen hebben in ieder geval de volgende eenheden wapens ingezet (Britse eenheden vanaf Cyprus, Amerikaanse vanaf zee):

  • USS Florida (onderzeeboot, Ohioklasse)
  • USS Philippine Sea (kruiser, Ticonderogaklasse)
  • USS Gravely (torpedobootjager, Arleigh Burkeklasse)
  • USS Mason (torpedobootjager, Arleigh Burkeklasse)
  • 15+ F/A-18F Super Hornets (van carrier USS Eisenhower)
  • Onbekend aantal EA-18G Growlers (van carrier USS Eisenhower)
  • 4 Eurofighter Typhoon (van Britse vliegbasis Akrotiri)

Hoeveel Tomahawks ieder schip heeft gelanceerd, is niet bekend gemaakt. Zeker is dat USS Florida, met ruimte voor 154 Tomahawks, normaliter verreweg de meeste middelen heeft.

Behalve Tomahawks zijn ook AGM-88 HARM-raketten gelanceerd door Amerikaanse vliegtuigen. Deze raketten gaan af op radarsignalen. De Typhoons hebben Paveway IV-bommen ingezet.

USS Carney deed gisternacht dus niet mee, maar vuurde afgelopen nacht Tomahawks.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Brits-Amerikaanse aanval op doelen in Jemen

Laatste waarschuwing voor rebellen