Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe fregatten krijgen mogelijk laserkanonDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-02-2017 | Laatst aangepast: 28-02-2017


De vervangers van de M-fregatten zullen mogelijk worden uitgerust met laserwapens. Dat staat in het Marine Magazine dat vandaag verschijnt.


Geen laser, maar een schoten met een mitrailleur. In de toekomst kan dat met een laserkanon. (Foto: Royal Navy)

Laserkanons hebben nog altijd een hoog sciencefiction gehalte. Ondanks dat er momenteel één Amerikaans marineschip, USS Ponce, is uitgevoerd met een testversie. Daar komt echter snel verandering in, zo is de verwachting.In het nieuwe Marine Magazine dat vandaag bij abonnees op de mat valt, zegt KLTZ Fred Douglas, werkzaam bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO) als expert op gebied van Maritime Integrated Air and Missile Defense, dat een High Energy Laser (HEL) tot één van de mogelijke wapensystemen behoort van de nieuwe fregatten. Eind 2016 was uit een tweet van LGENMARNS Verkerk al de interesse in laserwapens gebleken, maar het was niet zeker of Defensie dit ook serieus onderzocht. HEL is dus wel één van de serieuze opties. In 2019 zal Nederland tests gaan uitvoeren op het vlak van laserkanons.De ontwikkeling van laserwapens is momenteel nog kostbaar, maar het grote voordeel is het enorm goedkope gebruik. Moderne missiles kosten al snel een miljoen of miljoenen euro's en een granaat van een kanon vele duizenden euros. Een laserschot kost hooguit een paar cent.
Een ander voordeel is dat het laserwapen razendsnel kan zijn, het schiet uiteraard met de snelheid van het licht. Grootste obstakel van dit moment is de burn in time, de tijd die het laserkanon nodig heeft om het doel in brand te krijgen. Het laserkanon van de Ponce heeft duidelijk enige tijd nodig om effect te kunnen ressorteren. Maar daar wordt aan gewerkt en het laserkanon dat op de nieuwe fregatten zal worden geplaatst, zal niet alleen bedoeld zijn voor langzame doelen maar ook voor de snelste vliegende doelen.

De uitspraken van Douglas worden gedaan in een artikel over IAMD, waar in een interview met KLTZ Egbert Vonk uitvoerig wordt stil gestaan bij Ballistic Missile Defense. Ook wordt een nieuwe grote BMD oefening aangekondigd voor dit najaar, Formidable Shield 2017. Tijdens FS17 gaat een Nederlands fregat een belangrijke stap zetten op gebied van verdediging tegen ballistische raketten.

Het Marine Magazine is alleen voor abonnees, iedereen die zich voor 1 april aanmeldt als nieuwe abonnee ontvangt de editie van vandaag ook. Het magazine verschijnt twee keer per jaar, sinds najaar 2016.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Nieuwe fregatten