Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe fregatten en mijnenjagers: dinsdag ondertekening overeenkomst


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 26-05-2018 | Laatst aangepast: 26-05-2018


Vrijdag heeft de Belgische Ministerraad haar goedkeuring gegeven aan de vervanging van de twee Belgische M-fregatten. De Ministerraad gaf tevens toestemming voor de ondertekening van de Memoranda of Understanding tussen Nederland en BelgiŽ; belangrijke stappen in de vervanging van zowel de fregatten als mijnenjagers.

Leopold I
BNS Leopold I, een van de twee Belgische M-fregatten. (Foto: Belgische Defensie)

De MOU's worden dinsdag ondertekend, zo meldde een woordvoerder van de Belgische minister van Defensie Steven Vandeput aan Marineschepen.nl.Beide landen hadden eind 2016 al een intentieverklaring ondertekend, met de twee MOU's kunnen belangrijke vervolgstappen worden genomen. BelgiŽ wil namelijk dit jaar nog de nieuwe Belgisch-Nederlandse mijnenbestrijdingsvaartuigen plus bijbehorende drones kiezen.
De B-fase (onderzoeksfase) van het fregattenproject moet in 2019 worden afgerond.Ook over de kosten heeft BelgiŽ meer duidelijkheid geschapen. Volgens het Nederlandse Defensie Materieel Proces (DMP) vallen de kosten voor de fregatten in de categorie 1 tot 2,5 miljard. BelgiŽ maakte gisteren bekend dat de Belgische inbreng "ruim een miljard" bedraagt.Het eerste nieuwe Belgische fregat zal in 2027 in dienst worden gesteld, drie jaar later dan het eerste Nederlandse fregat.
Het is dan 51 jaar nadat BelgiŽ het eerste fregat van de Wielingenklasse in dienst stelde, dit zijn tot op heden de enige Belgische fregatten na de Tweede Wereldoorlog die nieuw werden gekocht. De twee Belgische M-fregatten Leopold I (ex-Hr.Ms. Karel Doorman) en Louise Marie (ex-Hr.Ms. Willem van der Zaan) zijn dan 36 jaar in actieve dienst.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen