Marineschepen.nl
 
   
 

Vice-admiraal b.d. Ben Bekkering: "De wereld heeft maritieme denkers nodig"


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 01-11-2019 | Laatst aangepast: 01-11-2019


Een oplossing voor een aantal problemen in de wereld die vice-admiraal b.d. Ben Bekkering ziet, is "maritiem denken", verbinding zoeken dus. "Ik denk dat de geschiedenis uitwijst dat mensen die de zee gebruiken veel meer op zoek zijn naar wat er achter de horizon ligt en daar een relatie mee willen opbouwen. Als je heel erg op land leeft, dan denk je toch in grenzen, hekken en slagbomen. Als we dat doen, dan creëeren we toch uiteindelijk iets van 'wie heeft de langste?' en in de wereld waar wij in leven vind ik dat gevaarlijk als je de problemen zo oplost." Dat zegt vice-admiraal b.d. Ben Bekkering in de nieuwe podcast op de premiumsite van Marineschepen.nl die vrijdag werd gepubliceerd.

Ben Bekkering
Ben Bekkering in de zomer, in de rang van vice-admiraal. (Foto: Defensie)

Vice-admiraal b.d. Ben Bekkering was tot augustus werkzaam bij de marine. In die veertig jaar bekleedde hij vele functies, van wachtsofficier tot Hoofd Permanent Militair Vertegenwoordiger bij de NAVO en EU in Brussel. Voor zijn werk maar ook vanuit zijn interesse was hij vaak bezig met wat er achter de horizon en over de grens gebeurde. Dankzij die interesse in geopolitiek, recente ervaring in Brussel en niet in de laatste plaats zijn achtergrond als marineman, heeft hij een interessant beeld van wat er in de wereld gebeurt.

Vrijdagochtend was Jaime Karremann van Marineschepen.nl bij Bekkering op bezoek en sprak met hem over diverse onderwerpen die hier mee te maken hebben. Het levert een boeiende podcast op van 50 minuten over uiteenlopende internationale onderwerpen. Over het krachtenspel binnen Europa zegt Bekkering bijvoorbeeld dat Frankrijk er alles aan gelegen is om de defensie-industrie naar zich toe te trekken. Binnen Europa wordt de laatste tijd gewezen naar de Amerikaanse defensie: zij hebben één type destroyer, Europa heeft misschien tien types fregatten en destroyers. "Daar heb ik altijd fel op gereageerd," zegt Bekkering, die vindt dat de Nederlandse Luchtverdediging- en Commandofregatten op belangrijke punten met kop en schouders boven andere NAVO-schepen uit steken.De oud-marineman ziet bovendien grote dreigingen, vier grote zelfs, die het veilige bootje van de Westerse wereld in de problemen brengen. De oplossing volgens hem is maritiem denken.

Bekkering is niet de enige. Aanstaande maandag wordt het boek "Hydropolitiek: de opkomst van nieuwe zeemachten" gepubliceerd in De Rode Hoed te Amsterdam. Auteur (en docent aan de Vrije Universiteit en columnist bij NRC) Haroon Sheikh spreekt over de nieuwe dynamiek op de wereldzeeën en de relatie tussen 'land- en zeemachten'. Ben Bekkering is één van de panelleden.Het interview met Ben Bekkering, voor de vierde podcast, is te beluisteren via de nieuwe site: premium-marineschepen.nl (€4,99 per maand, maandelijks opzegbaar).

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Podcast 2