Marineschepen.nl
 
   
 

Ballistische raket gezien door nieuwe SMART-L MM/N radar vanaf Hengelo


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-10-2017 | Laatst aangepast: 09-10-2017


De SMART-L MM/N, de nieuwe radar van Thales die vanaf 2019 op de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF'en) zal worden geplaatst, heeft nu al een ballistische raket in de ruimte kunnen detecteren. Dat deed de radar vanaf de testtoren in Hengelo, meldde Thales. De test verliep voor Zr.Ms. De Ruyter minder voorspoedig.

SMART-L MM/N
SMART-L Multi Mission/ Naval (MM/N) op de testtoren in Hengelo. (Foto: Thales)

Op 25 september vond in het kader van de grote Ballistic Missile Defense-oefening Formidable Shield, een lancering van een ballistische oefenraket plaats. Vanaf de Hebriden werd een raket de ruimte in geschoten, zodat de aanwezige marineschepen (en dan voornamelijk Zr.Ms. De Ruyter) de ballistische raket konden detecteren.Zr.Ms. De Ruyter was met de oude, tijdelijk aangepaste SMART-L in de wateren ten westen van Schotland gevaren om de raket te kunnen zien. Die test werd in Hengelo aangegrepen om de nieuwe SMART-L MM/N, die speciaal is gebouwd voor zowel luchtverdediging als het detecteren van ballistische raketten tot 2.000 km afstand, te kunnen testen met een echt doel.

Eerder had de SMART-L MM/N (toen nog SMART-L ELR en SMART-L EWC geheten) vriend en vijand al verbaasd door een satelliet te volgen. Nu ging het om een kleiner en onvoorspelbaarder doel. Een select gezelschap van technici zag 25 september in Hengelo tot hun grote vreugde dat de SMART-L Multi Mission radar op de toren de ballistische raket detecteerde op het moment dat het doel boven de horizon verscheen. Het radarsysteem volgde de raket gedurende meer dan 300 seconden zonder enige interruptie, zo liet Thales weten. De ballistische raket vloog op zo'n 1500 km afstand van Hengelo, in de ruimte.Volgens Thales is de kwaliteit van de doelsinformatie die door de radar werd gegenereerd hoog genoeg om "Launch On Remote" mogelijk te maken. Launch On Remote houdt in dat een marineschip een ballistische raket met een eigen raket onschadelijk kan maken, met gebruikmaking van doelsinformatie afkomstig van de SMART-L MM radar in plaats van de eigen radar. De SMART-L MM radar is in zo'n geval op een ander schip ge´nstalleerd of op de wal.

SMART-L MM/N
De ballistische raket op het radarbeeldscherm in Hengelo. De blauwe bundel is de radarbundel, de ballistische raket is het icoontje met de witte verticale streep. Detail van screenshot. (Foto: Thales)

Tegenvaller Zr.Ms. De Ruyter
Het was 25 september niet alleen maar feest. De test, die een generale repetitie was voor de finale van Formidable Shield, verliep voor Zr.Ms. De Ruyter niet volgens verwachting.

Formidable Shield is echter nog niet voorbij. Op de finaledag wordt opnieuw een ballistische raket gelanceerd die Zr.Ms. De Ruyter met de radar kan zien, en de informatie daarvan doorgeven. Een Amerikaans marineschip moet de raket dan aan stukken schieten.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
SMART-L MM/N
Formidable Shield
Radar ziet satelliet