Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe sleepboot Noordzee aangekomen in Den Helder


Bericht geplaatst: 20-02-2016 | Laatst aangepast: 20-02-2016

Na een lange reis van zo'n 7.000 kilometer voer de eerste nieuwe sleepboot van de Koninklijke Marine vanmiddag -op eigen kracht- Den Helder binnen. De Noordzee was een kleine maand geleden vertrokken vanuit RoemeniŽ. Voor de Noord-Hollandse kust ging het even mis: de stroom viel uit en een andere marinesleper moest de Noordzee komen helpen.

Noordzee sleep
Niet de gedroomde start: de Noordzee moest na 3.700 zeemijlen ter hoogte van Callantsoog even gesleept worden. (Foto: Koninklijke Marine)

Vanmiddag arriveerde de Noordzee rond 1430 uur in de Helderse marinehaven na reis van een kleine maand. De sleepboot trotseerde de Zwarte Zee en de winterse Middellandse Zee waar het eerste zeewater over de boot sloeg, ploegde door de woelige Golf van Biskaje en door het drukke Kanaal. Maar notabene voor de Noord-Hollandse kust kreeg de hybride boot met zwart licht te maken.De oude sleepboot Hunze (Lingeklasse) lag al klaar om met fotografen uit te varen om de nieuweling op zee te ontmoeten, toen het bericht over de uitgevallen elektriciteit en het verzoek om een sleep binnenkwam. In plaats van een gerieflijk rondje over de rede van Den Helder, werden de persmensen getrakteerd op 1,5 uur serieus schommelen richting het zuiden.

Ter hoogte van Callantsoog werd de Noordzee opgepikt. Na enige tijd werd de elektriciteit aan boord van de Noordzee hersteld en kon de nieuwe aanwinst iets later dan gepland zelfstandig de haven van Den Helder binnenvaren.

Noordzee sleep
De sleepboot Hunze moest, met het ontvangstcommitť aan boord, 1,5 uur naar het zuiden opstomen om de Noordzee op te pikken. (Bron: Marinetraffic.com)Inmiddels ligt de Noordzee bij Damen Shipyards in Den Helder. De sleepboot, gebouwd bij Damen in RoemeniŽ, zal er zoals gepland worden nagekeken en waar nodig gerepareerd voordat het wordt gebruikt voor opleidingen van de nieuwe bemanningen.

De Noordzee is de eerste van drie sleepboten van de Noordzeeklasse. De nieuwe boten zijn vele malen sterker dan de huidige sleepboten, maar dankzij de hybride voortstuwing toch zuiniger.Lees meer over: sleepboten van de NoordzeeklasseAls de derde en laatste sleepboot in juli aan is gekomen, volgt de in gebruikname.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Noordzeeklasse
In zomer '16 in gebruik
Noordzee onderweg