Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe sonarbeelden van wrakken Falklandoorlog


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 07-11-2017 | Laatst aangepast: 07-11-2017


De Britse marine verloor tijdens de Falklandoorlog in 1982 twee torpedobootjagers en twee fregatten in de strijd tegen Argentinië. HMS Enterprise bracht de wrakken van drie van deze schepen middels sonar in beeld.

antelope
HMS Antelope op de zeebodem nabij de Falkland Eilanden. De Antelope zonk na de ontploffing van een bom aan boord en op het sonarbeeld is duidelijk te zien dat de romp van het schip daardoor openscheurde. Een behoorlijk deel van de opbouw was van aluminium en dat smolt door de hoge temperaturen. Het kanon is nog wel intact. (Foto: Britse marine)

Nadat de torpedobootjager HMS Sheffield door een Argentijnse Exocet tot zinken was gebracht, zonken twee weken later in een paar dagen tijd de Britse torpedobootjager HMS Coventry en de fregatten HMS Ardent en HMS Antelope door Argentijnse bommen. Voor de Britten een dramatische periode in de Falklandoorlog.



De Ardent, Antelope en Coventry zonken, in tegenstelling tot de Sheffield, in ondiepe wateren. Het Britse hydrografische opnemingsvaartuig HMS Enterprise bezocht onlangs de wrakken en bracht ze gedetailleerd in beeld.



Vooral het beeld van de geknakte romp van HMS Antelope is indrukwekkend. Het Type 21 fregat werd in mei 1982 aangevallen door Argentijnse A-4B Skyhawks. De eerste aanval wist het schip af te slaan, onder andere met Sea Cat raketten. Bij de tweede aanval wisten de Argentijnen wel het doel te raken; één bom vloog naar binnen maar ontplofte niet. De derde luchtaanval had hetzelfde resultaat, al werd één Skyhawk neergehaald door een van de vele raketten die er op waren afgevuurd (Sea Cat, Sea Wolf, Rapier en Blowpipe).



Met twee onontplofte bommen, die toch heel wat schade hadden aangericht, en een dode aan boord voer de Antelope richting de kust. Daar kwamen twee explosievenexperts van de Britse landmacht aan boord. Na drie mislukte pogingen om een van de twee bommen onschadelijk te maken, ontplofte de bom bij de vierde poging. Eén van de twee mannen kwam om, de andere raakte gewond. De bom sloeg een enorm gat in het schip en er brak direct brand uit terwijl de andere bom nog aan boord was en de munitiemagazijnen nog vol lagen. Niet lang nadat iedereen door een landingsvaartuig van boord was gehaald, ontplofte HMS Antelope en zonk het schip, gebroken, naar de zeebodem.


Een van de twee explosievenexperts overleefde de detonatie van de bom en vertelt zijn verhaal.

Type 21 fregat HMS Ardent zonk twee dagen eerder. Bij de aanvallen op dat schip kwamen 22 bemanningsleden om het leven. Twee bommen ontploften niet, maar bij een volgende aanval ontploften de Argentijnse bommen wel. Het schip werd verlaten en de volgende dag zonk HMS Ardent.

Ardent
HMS Ardent is zinkende, de overlevenden worden van boord gehaald. (Foto: Britse marine)

Ardent
De Ardent 35 jaar later. (Foto: Britse marine)

Het operationele bestaan van de Type 42 torpedobootjager HMS Coventry eindigde op soortgelijke wijze, zij het veel sneller. De Coventry had eerst met een Sea Dart raket de eerste aanval van die dag afgeslagen. Bij de tweede aanval vlogen de vliegtuigen zo laag dat de radars van de luchtverdedigingsdestroyer de doelen niet konden onderscheiden van de golven. Het fregat HMS Broadsword kon dat wel, maar de Coventry voer op het moment supreme in de vuurlinie tussen het fregat en de vliegtuigen. Drie bommen raakten de Coventry, 19 bemanningsleden kwamen om. Binnen 20 minuten lag het schip op de zeebodem. En daar ligt het dus nog altijd. Coventry
De Coventry kapseisde binnen 20 minuten. (Foto: Britse marine)

Coventry
Het schip ligt in één stuk op bakboordszijde op de zeebodem. Links in beeld is de boeg te zien. Ook de paalmast, rechts op de foto, is goed te herkennen. (Foto: Britse marine)

HMS Enterprise, een van de twee hydrografen van de Echoklasse, legde de wrakken vast in het kader van 35-jaar Falklandoorlog en uiteraard voor het actualiseren van zeekaarten.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Wrakken Nederlandse schepen weg
Review boek over ondergang Ardent