Marineschepen.nl
 
   
 

Marine vanaf najaar in 'camouflage-uniform'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 22-04-2022 | Laatst aangepast: 22-04-2022


Het nieuwe (tijdelijke) uniform komt er aan. Na de zomer zal het personeel van de Nederlandse marine in blauw blokjespatroon te zien zijn. Een historische verandering op uniformgebied, want dan wordt voor het eerst het effen tenue vervangen door een uniform met blokjespatroon.

Gowind
Het blauwe Netherlands Fractal Pattern. (Beeld: Defensie)

Defensie werkt al enige tijd aan een nieuw uniform, maar de komst van de nieuwe outfits is meerdere keren vertraagd. De vertraging werd zelfs zo groot dat gekozen werd voor een tijdelijk nieuw uniform, maar ook dat uniform komt later, zo berichtte Marineschepen.nl vorig jaar al. Er werd gemikt op medio 2022. Navraag bij de Directie Materieel Organisatie (DMO) deze week, leert dat het tijdelijke uniform toch weer iets later verstrekt zal worden: "na de zomer".



Volgende maand eerste pas-sets
Het project vordert echter wel. DMO verwacht dat in mei de kledingssets om te passen verspreid zullen worden binnen Defensie. "Door middel van die sets, kunnen militairen zelfstandig de maten opmeten", laat een woordvoerder weten. "Naar verwachting start na de zomer de eerste uitlevering van de interim gevechtskleding. Dat geldt zowel voor zowel het NFP Green als het NFP Blue. De vloot krijgt de blauwe en de mariniers de groene variant."



Blokjesprint
Het nieuwe patroon is ontwikkeld door TNO en heet Netherlands Fractal Pattern (NFP). Deze print komt ook op het uiteindelijke uniform dat zal worden verstrekt aan de Nederlandse en, voor zover bekend, ook de Belgische vloot. Het tijdelijke uniform is gebaseerd op de huidige gevechtskleding van het Korps Mariniers.

De marine had het nieuwe uniform ook in effen blauw kunnen bestellen, maar koos in 2019 voor 'camo' (al is het niet bedoeld als camouflage): "De marine acht het camouflagepatroon modern, professioneel en operationeel passend bij de uitstraling van marinemilitair", was de toelichting destijds.

Binnenkort meer foto's
Vanaf dit najaar zal het beeld aan boord van zijner majesteits schepen dus heel anders worden. We moeten nog even geduld hebben voor we kunnen zien hoe dat beeld precies gaat worden (al lekten eerder wel foto's van het 'combatshirt' uit). Defensie zegt dat er nog geen officiële foto's van het blauwe NFP beschikbaar zijn, maar dat binnenkort wel een preview beschikbaar komt.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Zo moet deel uniform er uit zien

Tijdelijk uniform in 2021

Nieuw uniform vertraagd

Camouflagepatroon Nederlandse én Belgische marine

Camo is professioneel

Toch camo voor uniform