Het project Defensie Operationeel Kledingsysteem (DOKS) loopt vertraging op door een kort geding. Onder het DOKS vallen ook de nieuwe 'camouflage'-uniformen voor het Nederlandse en Belgische vlootpersoneel. Het blauwe vlekkenpak zou dit jaar al worden ingevoerd.
Het patroon dat eind 2019 gekozen zou zijn. (Bron: Instagram.com/youngbyczsk)
De oorzaak van de vertraging van het DOKS is een kort geding dat is aangespannen door een van de verliezende bedrijven. Dit werd onlangs gemeld door directeur Defensie Materieel Organisatie (DMO) vice-admiraal Arie Jan de Waard, via Twitter.
Defensie beraadt zich momenteel op te volgen stappen. Een rechtsgang zou vertraging betekenen doordat coronamaatregelen voor lange wachttijden heeft gezorgd. Normaliter wordt tijdens dergelijke rechtzake besloten over de aanbesteding opnieuw moet of dat de juiste stappen zijn gezet en de winnende partij terecht heeft gewonnen.
Er is echter ook een kans dat de rechter Defensie verplicht om voor een van de verliezende partijen te kiezen, zo blijkt uit de woorden van De Waard op Twitter: "Zorgvuldigheid is ook geboden: we willen beslist bij de juiste kleding uitkomen en niet op juridische gronden worden gedwongen de verkeerde te kopen."
Het is onbekend hoe groot de vertraging zal zijn, maar het ziet er naar uit dat de toekomstige gebruikers nog langere tijd op de nieuwe uniformen moeten wachten.
Tegenvaller voor Nederlandse en Belgische militairen
De vertraging is een flinke tegenvaller voor Defensie, dat graag snel de militairen wil voorzien van nieuwe uniformen. Al gaat een deel van het vernieuwingsprogramma wel door. Defensie heeft meerdere uitrustingsprojecten onder de noemer STRONG (Soldier Transformation On Going) geplaatst en daar vallen ook de geplande nieuwe uniformen voor de vloot onder, ondanks dat er bij de marine niet één soldaat werkzaam is.
Niet alleen voor Nederlandse militairen, ook voor België is het een domper. De Belgische marine had "gezien de vergaande samenwerking" eerder besloten om dezelfde nieuwe uniformen aan te schaffen als Nederland. België had verwacht de eerste uniformen in 2021 uit te kunnen delen, na een test midden 2020.
Het boordtenue dat wordt vervangen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
Blauwe vlekken
Voor de mannen en -vrouwen van de vloot betekent de vertraging dat zij langer in het boordtenue zullen moeten lopen. Dit donkerblauwe effen tenue werd in april 2006 ingevoerd. Al enige tijd staat vast dat vervanging van dit vlootuniform deel zou uitmaken van het DOKS-programma. Pas in april 2019 werd bekend dat de marine het uniform niet wil vervangen door een effen donkerblauwe kleur, maar naar een zogenaamd camouflagepatroon (dit wordt zo genoemd ondanks dat er van camouflage geen sprake is).
Eind 2019 werd door de marine uit twee mogelijkheden een vlekkenpatroon gekozen. Dit patroon valt onder een nieuw camouflagepatroon dat voort is gekomen uit onderzoeken door TNO, zo liet Materieel Gezien vorige week weten. "Het Netherlands Fractal Pattern (NFP) heeft kleine en grote geometrische vormen. Het patroon bestaat uit structuren die veel in de natuur voorkomen. Het gaat om patronen die van dichtbij én veraf werken. Vergelijk het met blaadjes aan een boom in een bos. Van welke afstand je er ook naar kijkt; ze vallen nooit uit de toon," schrijft het online blad.
Binnen Defensie zijn er vijf camouflagepatronen. Het Korps Mariniers heeft al decennia een ander camouflagepatroon dan land- en luchtmacht. Aan het onderscheidende uniform voor de mariniers komt een einde als Defensie teruggaat naar drie varianten. Materieel Gezien somde ze op:
• "NFP-Green voor bosrijke en stedelijke gebieden in West- en Oost-Europa;
• NFP-Tan voor droge gebieden, zoals woestijn, steppes en savannen;
• NFP-Navy voor het boordpersoneel van de marine is nog in ontwikkeling."
De nieuwe overkleding. (Fragment van foto door Defensie)
Toch een nieuw pak
Is er dan helemaal niets nieuws aan te trekken voor de marineman/ -vrouw? Dat valt mee, en wel in effen donkerblauw. Volgend jaar krijgt de marine nieuwe overkleding. Dat staat inmiddels vast, want het contract met leverancier Sioen Nederland is getekend.
Het gaat om overkleding dat bij nat of koud weer over het boordtenue kan worden gedragen. "De huidige Parka DT die men over het dagelijks werkpak draagt, voldoet niet meer aan de functionele eisen", schrijft Materieel Gezien. "Het nieuwe tenue heeft een parka en een broek in de kleur donkerblauw, waarbij de parka is voorzien van een inritsbare isolatiejas. Het nieuwe tenue is thermisch isolerend, water- en winddicht en hierdoor uitermate geschikt voor het dragen aan de wal of aan boord van een schip."