Marineschepen.nl
 
   
 

Ook Nederlandse marine oefent met nieuw Amerikaans vliegdekschip USS Ford tijdens eerste reis


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 03-10-2022 | Laatst aangepast: 03-10-2022


Het eerste Amerikaanse vliegkampschip van de nieuwe Fordklasse, USS Gerald R. Ford, vertrekt binnenkort voor een eerste reis naar de Atlantische Oceaan. Tijdens deze reis zal het oefenen met marineschepen uit tal van landen, zo maakte de Amerikaanse marine bekend, waaronder Nederland.


USS Gerald R. Ford in april. (Foto: US Navy)

De Ford mag dan het grootste en duurste marineschip ooit zijn, ook dit schip moet zich schikken naar de zee en de weersomstandigheden. De carrier zou vandaag vertrekken vanuit de marinehaven in Norfolk, maar het vertrek is uitgesteld in verband met de restanten van de storm Ian die in het Caribisch gebied en aan de oostkust van de Verenigde Staten heeft huisgehouden. Het is onbekend wanneer de Ford vertrekt en of het uitstel gevolgen heeft voor het reisplan van het schip en escortes.Trans-Atlantisch
Het plan is een 'trans-Atlantische reis' en -niet onbelangrijk- het eerste buitenlandse havenbezoek van de Ford. Dat is op zich al een mijlpaal. Het nieuwste schip, dat ongeveer 13 miljard dollar heeft gekost en waarvan de gebruikskosten op 7 miljoen dollar per dag werden geschat, werd in 2017 in dienst gesteld. Het schip, en vooral de revolutionaire elektromagnetische katapult waarmee de vliegtuigen worden gelanceerd, kampte met problemen. Inmiddels zijn 19.000 aanpassingen gedaan, die overigens niet alleen maar een technische oorzaak hadden. De EMALS-katapult werkt en de Ford kan beginnen met waar het schip voor bedoeld is.

In tegenstelling tot de Zumwalt, nu voor het eerst aan de andere kant van de Stille Oceaan, zal de Ford in de Noord-Atlantische wateren actief zijn en met NAVO-bondgenoten oefenen. "Samen met bondgenoten en partners zal de GRFCSG [de Gerald R. Ford Carrier Strike Group, JK] zich richten op training op luchtverdediging, onderzeebootbestrijding, distributed maritime operations, mijnenbestrijding en amfibische operaties", maakte de Amerikaanse marine bekend.

Bij deze oefeningen zijn 9.000 personen betrokken (waarvan 4.700 aan boord van de Ford) uit negen landen, met twintig schepen en zestig vliegtuigen. Landen die deelnemen zijn: Amerika, Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Nederland, Spanje en Zweden.

Welke schepen precies meedoen, is nog niet bekend gemaakt.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

Nog geen F-35C
Welke Amerikaanse schepen, als onderdeel van de GRFCSG, meedoen is wel bekend. De Amerikaanse groep bestaat uit Arleigh Burkeklasse torpedobootjagers USS Thomas Hudner, USS Ramage en USS McFaul. Plus kruiser USS Normandy (Ticonderogaklasse), Lewis and Clark-klasse transportschip USNS Robert E. Peary en and Henry J Kaiser-klasse tanker USNS Joshua Humphreys.

De Ford zal niet het maximale aantal vliegtuigen meenemen, maar van bijna alle smaken is wel iets aan boord. Er gaan acht squadrons mee, waaronder F/A-18 E/F Super Hornets, MH-60R Seahawks, MH-60S en EA-18G Growlers, zo wist USNI News te achterhalen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Gerald R. Fordklasse