Marineschepen.nl
 
   
 

Nog geen vrouwen gesolliciteerd bij het Korps MariniersDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-01-2017 | Laatst aangepast: 12-01-2017


Sinds 1 januari 2017 is het voor vrouwen mogelijk om te werken bij het Korps Mariniers. Gedurende de eerste week met fysieke tests voor de mariniers in 2017, is nog geen enkele vrouw verschenen.

MAST
Archiefbeeld van een Marinier Algemeen Selectietest (MAST). (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

In mei 2016 besloot minister van Defensie Jeanine Hennis vrij plotseling dat het Korps Mariniers per 1 januari 2017 opengesteld zou worden voor vrouwen. Daarmee kwam een einde aan een decennialange discussie. Wel werd besloten dat er niets aan de (hoge) eisen zou worden veranderd om vrouwen meer kans te laten maken op een baan bij het Korps.Deze week hadden de eerste fitheidstests plaats voor Mariniers Algemeen van het Korps Mariniers. Dit is een aanvullend onderdeel voorafgaand aan de sollicitatieprocedure, die verder bestaat uit een driedaagse test genaamd de MAST (Marinier Selectietest), psychologisch onderzoek, geneeskundig onderzoek en veiligheidsonderzoek.

Bij de eerste verplichte stap op weg naar een leven als marinier, was deze week nog geen vrouw te bekennen. De afgelopen maanden is er wel interesse getoond door vrouwen in een functie als marinier, maar dat heeft tot op heden niet geleid tot een aanmelding voor de fitheidstest, laat staan tot een sollicitatie. De interesse bleek uit vragen van vrouwen over werken bij de mariniers tijdens voorlichtingsbijeenkomsten.De hierboven beschreven procedure is iets anders dan die voor officieren van het Korps Mariniers, maar ook daar zijn nog geen sollicitaties ontvangen.

Omdat er voldoende sollicitanten zijn voor het Korps Mariniers heeft Defensie geen extra wervingsinspanningen geleverd om juist vrouwen aan te trekken specifiek voor een functie bij de mariniers. Vorig jaar was er wel een algemene wervingscampagne voor vrouwen.

Een laag aantal sollicitanten zal voor Defensie geen grote verrassing zijn, eerder had de Koninklijke Marine al gezegd dat er weinig interesse is bij vrouwen om bij het Korps Mariniers te werken. Als het Korps Mariniers vrouwen als marinier wil hebben, zal daar veel extra werving voor moeten plaatsvinden. De berichtgeving van vandaag in het Algemeen Dagblad over klachten van militairen over seksisme en discriminatie zullen de werving niet makkelijker maken.

Zoals vermeld zijn de eisen voor mannen en vrouwen bij het Korps Mariniers gelijk, zij moeten tijdens de fitheidstest minimaal 2700 meter kunnen lopen in 12 minuten, tenminste 4 pull-ups, 30 sit-ups en 30 push-ups kunnen doen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Uitdagingen voor vrouwen en mariniers