Marineschepen.nl
 
   
 

Frans vliegkampschip FS Charles de Gaulle in Rode Zee na kerstbezoek van president Macron


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 22-12-2022 | Laatst aangepast: 22-12-2022


Het Franse vliegkampschip FC Charles de Gaulle is aangekomen in de Rode Zee. Het vlaggenschip van de Franse marine voer zes dagen geleden door het Suezkanaal en begon zo aan een nieuw deel van de missie Antares. Enkele dagen daarvoor was de Franse president Emmanuel Macron nog aan boord van het schip voor een kerstbezoek aan de Franse troepen.

geosea
De Geosea. Het schip heeft afgelopen zomer enkele updates gehad en werd blauw geschilderd. (Foto: Twitter.com/uMCM_MMG)

De missie Antares begon op 15 november vanuit Toulon en bestaat uit een strike group onder leiding van de Charles de Gaulle. In eerste instantie werd het schip begeleid door Franse fregatten en schepen uit ItaliŽ, Griekenland en de Verenigde Staten. Het doel van de missie is om de maritieme militaire macht in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en de Indische Oceaan te projecteren.De Geosea wordt gehuurd om tests te doen met onderwaterdrones en unmanned surface vessels die over enkele jaren aan boord van de nieuwe Belgische en Nederlandse mijnenbestrijdingsvaartuigen komen. Marineschepen.nl deed daarom navraag naar de mogelijkheid of een lithium-ionbatterij van ťťn van de drones vlam zou hebben gevat.Aanwezige schepen
Aan Franse zijde was aan het begin ook de torpedobootjager Forbin uit de Horizonklasse aanwezig. Dit schip staat in voor de luchtverdediging boven het eskader. Het Italiaanse fregat ITS Virginio Fasan uit de Bergaminiklasse, het Griekse S-fregat HS Kanaris (ex-Hr.Ms. Van Brakel) en het Griekse Fregat Adrias (ex-Hr.Ms. Callenburgh) maakten eveneens deel uit van het eskader.

De Amerikaanse torpedobootjager USS Roosevelt uit de Arleigh Burkeklasse voegde zich bij het eskader op 17 november, twee dagen na het uitvaren uit Toulon. Het Duranceklasse-bevoorradingsschip Marne staat in voor de logistieke ondersteuning. Inmiddels is daar met de USS Truxtun een derde Amerikaans schip bijgekomen. De torpedobootjager van de Arleigh Burke-klasse voegde zich gisteren bij het eskader. Inmiddels zijn de Virgionio Fasan en de Adrias gestopt met de missie.

Naast het projecteren van de maritieme macht, is het bieden van luchtsteun aan de Franse missie Chamal een ander doel van Antares. Chamal is een Franse missie om IS troepen in het noorden van SyriŽ en Irak te bestrijden. Via sociale media maakte het schip duidelijk daar nog altijd actief mee bezig te zijn.Kerstbezoek Macron
Enkele dagen na het vertrek zijn in Avion Franse journalisten aan boord gegaan om beelden en verhalen te maken van de bemanning en het schip. Zo werd ook goed in beeld gebracht dat de Amerikaanse president Emmanuel Macron een bezoek bracht aan de Charles de Gaulle.

Macron bezocht eerst de WK-finale tussen Frankrijk en ArgentiniŽ in Qatar en vloog vervolgens rechtstreeks van Doha naar Egypte. Hier ging hij aan boord van het schip voor het traditionele kerstbezoek aan de troepen. Macron bracht zijn kerstboodschap aan het Franse volk vanaf het vlaggenschip en was onder andere getuige van de lancering van een Hawkeye raket en enkele opstijgende gevechtsvliegtuigen. Ook heeft de president overnacht op het schip en gesprekken gevoerd met de 1800 bemanningsleden aan boord.Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Marine test drones