Feodosija, aan de oostzijde van de Krim, werd vannacht opgeschrikt door meerdere explosies waarna een felle brand uitbrak. De oorzaak van de explosies is, zo schrijft de Oekraïense luchtmacht in een bericht op Telegram, een aanval met kruisvluchtwapens. Bij die aanval zou het Russische landingsschip Novocherkassk van de Ropuchaklasse zijn vernietigd. Rusland spreekt van een beschadiging.
Archieffoto van de Novocherkassk; tegenwoordig varen de Russische schepen zonder nummers op de romp. Dit is een van de schepen van de Ropuchaklasse. (Foto: Russische marine)
Volgens de Oekraïense luchtmacht had de aanval met kruisvluchtwapens op de haven van Feodosija om 02:30 uur lokale tijd plaats (00:30 uur Nederlandse tijd). Op beelden die vannacht werden verspreid vanaf het door Rusland geannexeerde schiereiland, is een gigantische vuurbal te zien die opstijgt uit het havengebied. Foto's van vanochtend laten een hoop verwrongen staal zien in het water naast de kade waar de aanval plaatshad.
Oekraïne claimt dat bij de aanval het Russische Ropuchaklasse landingsschip Novocherkassk zou zijn getroffen en vernietigd. Het schip zou zijn geladen met munitie, wat resulteerde in een heftige explosie.
Ook het Russische staatspersbureau TASS meldt dat de Novocherkassk is geraakt. Het schip zou volgens de spreekbuis van het Kremlin beschadigd zijn geraakt.
The Russian occupied port of Feodosia, Crimea, suffered a series of explosions this morning, including a single massive detonation/cookoff. pic.twitter.com/K5ZpEAXmsS
Aan de kade lijkt het restant te liggen van een schip; de Novocherkassk. (Bron: X)
Oekraïne heeft verder niets bekend gemaakt over de aanval en waarmee de aanval is uitgevoerd. Bekend is dat Oekraïne beschikt over de Neptun, een wapen dat oorspronkelijk bedoeld is om schepen mee aan te vallen, maar dat ook een land-variant kent. Maar naar alle waarschijnlijkheid is voor deze aanval geput uit de voorraad van Frans-Britse Storm Shadow-kruisvluchtwapens (in Frankrijk: SCALP-EG). Dit wapen heeft een bereik van 550 km en vliegt subsoon.
Kaart van de Krim. (Kaart: Google, bewerkingen: Marineschepen.nl)
Niet de eerste keer
Dit landingsschip was eerder dicht bij een aanval. Dat was op 24 maart 2022 toen de Novocherkassk samen met de Cesa Kunikov (beide Ropuchaklasse) wisten te ontsnappen uit de vuurzee die was ontstaan aan boord van de Saratov (Alligatorklasse). Dat schip was in de haven van Berdyansk geraakt door een Oekraïense ballistische raket.
De Novocherkassk is een van de landingsschepen die bij de Zwarte Zeevloot hoorde toen de oorlog uitbrak.
Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.
De aanval van vannacht is de derde succesvolle Oekraïense aanval op een landingsschip. De genoemde Saratov werd op 24 maart tot zinken gebracht. In augustus van dit jaar werd de Olenegorsky Gornyak (Ropuchaklasse) in de Zwarte Zee aangevallen door een boven water varende drone (USV), wat leidde tot schade aan het landingsschip. Zusterschip Minsk werd door kruisvluchtwapens vernietigd bij een aanval op het dok in Sebastopol.
Update 27 december: 33 personen vermist
Volgens het onafhankelijke Russische platform Astra waren bij de aanval op de Novocherkassk 77 personen aan boord. 23 mensen raakten gewond. 33 personen zijn volgens Astra vermist.
De Ropuchaklasse-landingsschepen hebben normaliter 87 bemanningsleden, maar omdat het schip in de haven lag, kunnen die aantallen sterk verschillen. Het is ook niet duidelijk of er werkzaamheden aan boord waren die nacht.
Het gebeurt vaker dat het Kremlin gesneuvelde militairen opgeeft als zijnde vermist, want dan hoeft geen nabestaandenuitkering te worden betaald. In dit geval kan het echter goed zijn dat van in ieder geval een deel van de vermisten geen spoor meer terug te vinden was. De explosie was zo heftig dat brokstukken van de Novocherkassk tot op grote afstand van de haven in de stad neerkwamen.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.