Marineschepen.nl
 
   
 

Oekra´ne claimt drone-aanval op Russische Raptor-aanvalsboten


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 02-05-2022 | Laatst aangepast: 02-05-2022


De Oekra´ense strijdkrachten deelden vanochtend beelden van een aanval met een TB2 Bayraktar drone op twee Russische aanvalsboten van de Raptorklasse. Beide boten werden geraakt.

Raptor
Rusland beschikt over zeven van deze Raptorklasse aanvalsboten (waarvan eind januari vier over land vanuit de Oostzee naar de Zwarte Zee waren gereden). (Foto: Russische marine)

De snelle aanvalsboten van de Raptorklasse zijn eerder doelwit geweest, maar het zinken van een van deze boten is niet eerder bevestigd. Er zijn ook niet eerder beelden geweest van een aanval vanuit de lucht op een Raptor. Het is onbekend hoe de getroffen Raptor's er aan toe zijn, maar de kans is groot dat deze scheepjes zijn vernietigd.De actie zou vanochtend hebben plaatsgevonden, nabij Slangeneiland. Er is geen ander bewijs van gezonken Raptors.Op de beelden is te zien hoe beide Raptors vol worden geraakt. De scheepjes zijn voorzien van kogelwerend glas en gepantserde panelen ter bescherming tegen klein kaliber wapens, maar aangezien de Bayraktar gepantserde voertuigen uitschakelt, zal de schade op de scheepjes aanzienlijk zijn.Er is ook een langer filmpje van de aanval gepubliceerd.De Raptorklasse aanvalsboten halen snelheden van 50 knopen en worden bijvoorbeeld ingezet om een klein aantal landeenheden snel te kunnen verplaatsen. De bewapening bestaat uit een 14,5mm machinegeweer en twee 7,62mm machinegeweren. Ze hebben een bemanning van drie personen. De Raptors waren in 2020 nog in de Russische media omdat zij centraal stonden in een proef van de Russische marine om vrouwen toe te laten aan boord. Destijds werd een driekoppige bemanning opgeleid om te dienen aan boord van een dergelijke Raptor.

De maandelijkse nieuwsbrief van Marineschepen.nl

Lees hier meer over de inhoud van de nieuwsbrief

Als beide scheepjes daadwerkelijk zijn gezonken, dan heeft Oekra´ne tot nu toe twee aanvalsboten, een landingsschip en een kruiser gekelderd. De Oekra´ense marine is overigens vrijwel volledig vernietigd.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen