Marineschepen.nl
 
   
 

Onbegrip over reservistenfunctie van Hennis bij de marine


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 21-01-2018 | Laatst aangepast: 21-01-2018


Het bericht dat voormalig minister van Defensie Jeanine Hennis reservist is geworden bij de marine, leverde een storm van kritiek op. Terwijl actief dienend marinepersoneel Hennis via social media vooral welkom heetten, waren de reacties van buiten de marine en oudgedienden uiterst negatief. Afkeurende reacties zijn social media-eigen, maar ook externe defensiespecialisten uitten hun ongezouten kritiek op de aanstelling van Hennis als reserveofficier.

Hennis
Jeanine Hennis voer in 2016 mee aan boord van Zr.Ms. Walrus. (Foto: Defensie)

Het NoordHollands Dagblad maakte zaterdag als eerste bekend dat de oud-minister reserveofficier was geworden bij de zeemacht, in de rang van kapitein-luitenant ter zee. Al snel werd de berichtgeving overgenomen door andere media en volgden de eerste commentaren op social media. Een woordvoerder van Defensie voegde nog aan het nieuws toe dat Hennis het volledige reservistentraject had doorlopen, inclusief militaire basisvaardigheden, en dat zij niet ingezet zou worden op operationele functies.Ruim anderhalf uur na het bericht van het NoordHollandsdagblad bevestigde de Commandant Zeestrijdkrachten VADM Rob Kramer via Twitter het verhaal en heette haar welkom.

Hennis
(Bron: Twitter.com)

Hennis
(Bron: Twitter.com)Ondanks de positieve tweet van Kramer en soortgelijke tweets van o.a. de voorzitter van de KVMO KLTZ Marc de Natris waren de reacties niet mals.
(Oud) defensiejournalisten als Hans de Vreij, Dieuwertje Kuijpers en Roy Klopper zagen de aanstelling als vermenging van de krijgsmacht en politiek.

Hennis
(Bron: Twitter.com)

Hennis
(Bron: Twitter.com)

Hennis
(Bron: Twitter.com)

Kramer reageerde daarop via Twitter: "Om mogelijke angel uit deze discussie te trekken, als reservist en tevens kamerlid is de afspraak dat zij niet zal worden ingezet voor ernst missies, juist om belangen verstrengeling te voorkomen. Zullen we nu allemaal proberen de positieve kanten een keer te zien?". De discussie over de vermenging van politiek en krijgsmacht was daarmee verstomd, maar de oproep om "een keer de positieve kanten te zien" werden niet gehoord.

Verreweg het grootste deel van de kritiek was echter minder inhoudelijk en vooral steviger. Grofweg had de kritiek betrekking op de (relatief) hoge rang van Hennis, haar (vermeende) rol in bezuinigingen, dat ze zo snel na haar aftreden bij Defensie aan de slag gaat en/ of dat ze geen (militaire) competenties heeft/ zou hebben. Anderen zagen het als het toebedelen van baantjes door Rutte of via de VVD.

Hennis
(Bron: Twitter.com)

Hennis
(Bron: Twitter.com)

Hennis
(Bron: Twitter.com)

Hennis
(Bron: Twitter.com)

Hennis
(Bron: Facebook.com)

Hoewel een deel van het onbegrip te maken heeft met beperkte kennis over reservisten (zij worden vaker aangesteld in een hogere rang en beginnen niet als LTZ3, zij hebben ook geen militaire kennis nodig als zij niet op operationele functies terechtkomen) of ordinair complotdenken, was er ook onbegrip bij een enkeling in de CZSK-organisatie zelf.

Hennis
(Bron: Twitter.com)Op de twee tweets van Kramer en antwoorden door Defensiewoordvoerders op vragen van de pers na, is het vanuit Den Helder vooral stil gebleven. Het lijkt alsof de KM verrast is door de ophef. De marine heeft echter kennelijk nog het nodige uit te leggen, dat is het op z'n minst verplicht aan de nieuwe werknemer.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Hennis reserveofficier

Rangen marine

Korpsen en dienstgroepen