Zr.Ms. Evertsen arriveerde afgelopen weekend in de haven van Yokosuka. Voor het eerst in 21 jaar brengt een Nederlands marineschip weer een bezoek aan Japan. De Evertsen maakt momenteel deel uit van een eskader onder leiding van de Britse carrier HMS Queen Elizabeth. De schepen bezoeken in Azië momenteel verschillende landen ter gelegenheid van vriendschappelijke samenwerking. Zo meerde het Nederlandse fregat vorige nog af in de haven van het Zuid-Koreaanse Busan.
Groepsfoto van de Japanse en Nederlandse bezoekers. Tweede van links de commandant van de Evertsen, KLTZ Rick Ongering. Tijdens de afwezigheid van Ongering de afgelopen weken, werden de taken waargenomen door KLTZ George Pastoor, commandant van de Tromp. (Foto: SGT Petronilla/ Zr.Ms. Evertsen)
Het Nederlandse Luchtverdedigings- en Commandofregat meerde zondag 5 september af in de haven van Yokosuka. Vandaag brachten de Japanse minister van Defensie en de Nederlandse ambassadeur in Japan een bezoek aan het schip. Kishi Nobuo en Japan Peter van der Vliet mochten aan boord komen en werden in een videoboodschap toegesproken door de Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld.
Een dag eerder was het vliegkampschip HMS Queen Elizabeth de haven van Yokosuka binnengelopen.
Voor buitenstaanders was het nog de vraag wat de mogelijkheden zouden zijn voor de bemanning. Japan wordt namelijk nog altijd hevig geplaagd door het coronavirus, waardoor het bezoek aangepast werd. In Yokosuka mocht de bemanning wel van boord, maar waren alleen bepaalde delen van de basis toegankelijk. Het verlaten van de basis was niet toegestaan.
JS Ise, Zr.Ms. Evertsen, HMCS Winnipeg en JS Asahi. (Foto: Britse marine)
Voordat de schepen afmeerden in de haven van Yokosuka, oefende het eskader met de helikoptercarrier JS Ise (Hyugaklasse) en Asahiklasse destroyer JS Asahi, waarvan laatstgenoemde met drie jaar het kortst in dienst is. De Asahiklasse kent de grootste destroyers (6.800 ton waterverplaatsing) die geen gebruik maakt van het Amerikaanse pakket voor sensoren, wapens en commandosysteem genaamd AEGIS. In plaats daarvan zijn de twee torpedobootjagers voorzien van nieuwe Japanse radars en software.
Ook het Canadese fregat HMCS Winnipeg sloot aan, dit is een fregat uit de Halifaxklasse dat sinds 1996 in dienst is.
De Evertsen vertrekt dinsdag 7 september weer uit Japan. Het eskader heeft tijdens zijn reis al meerdere Aziatische landen bezocht. Er werd geoefend met marineschepen uit onder andere India en Singapore en het eilandje Guam, waar de Amerikaanse marine een grote basis heeft, werd vereerd met een bezoek.
Op 1 september was de Evertsen in Busan om ook bondgenoot Zuid-Korea te bezoeken. Zr.Ms. Evertsen heeft een bijzondere band met Korea. Een verre voorganger van het schip met dezelfde naam was in 1950 het eerste Nederlandse marineschip dat zich mengde in de Koreaoorlog. Het fregat patrouilleerde enkele tijd in de Gele zee ter hoogte van de 38e breedtegraad en het voerde een beschieting uit op de Noord-Koreaanse stad Wonsan.
Met het havenbezoek aan Japan, heeft het eskader het verste punt van de reis bereikt. In december zijn de schepen weer thuis.