In de Rode Zee is gisterochtend weer een Amerikaans marineschip aangevallen, dat meldde US Central Command gisteravond. Torpedobootjager USS Laboon (Arleigh Burkeklasse) moest zichzelf verdedigen tegen een inkomende drone. Het is de tweede aanval sinds de VS, samen met onder andere Nederland en België, de Houthi-rebellen had gewaarschuwd.
Arleigh Burkeklasse torpedobootjager USS Laboon is een van de 73 torpedobootjagers uit deze klasse. De Laboon, uit 1995, heeft 90 verticale lanceercellen voor raketten. De Laboon haalde in december als eerste schip ballistische anti-schipraketten neer. (Foto: US Navy)
USS Laboon haalde gisterochtend de inkomende drone uit de lucht. Volgens US Central Command was er sprake van zelfverdediging. Meer informatie gaf het Amerikaanse ministerie van Defensie niet. Tot op heden hebben de Houthi's vooral Samad-3 (KAS-04) drone ingezet tegen koopvaardijschepen en marineschepen. De Amerikaanse torpedobootjagers gebruikten op hun beurt, zo wordt algemeen aangenomen, SM-2 of ESSM-raketten.
De aanval van zaterdag volgde op de bijzondere aanval van afgelopen donderdag. De Amerikaanse marine had eerder bekend gemaakt dat een onbemand vaartuig tot op "enkele mijlen" afstand van Amerikaanse marineschepen en civiele schepen was gekomen. De varende drone kwam toen tot ontploffing en richtte verder geen schade aan. Hoewel dergelijke wapens, zo schrijft AP, volgens de US Navy enkele jaren terug al door de Houthi's zijn ingezet, was dit de eerste keer dat een dergelijk wapen in dit conflict was gezien.
Dat nu dus behalve drones en raketten tegen schepen ook varend drones (USV's) worden ingezet, maakt het voor de marineschepen extra lastig om de scheepvaart te beschermen. Een aanval met kleine onbemande bootjes vergt namelijk iets anders van de positionering van marineschepen, dan luchtdreiging die op grotere afstanden zijn uit te schakelen.
Het incident van donderdag had slechts uren plaats nadat de VS met twaalf andere landen een 'laatste waarschuwing' aan de Houthi-rebellen in Jemen had gegeven. Die waarschuwing stond in een verklaring, zonder dat de exacte tegenmaatregelen benoemd werden. Het is dan ook onduidelijk of de dertien landen die de verklaring hebben ondertekend zullen reageren en hoe.
Minister onder vuur
Ondertussen is in de VS enige commotie ontstaan over de minister van Defensie Lloyd Austin. Austin werd maandag 1 januari opgenomen in het ziekenhuis, maar communiceerde dit niet zoals hij wettelijk verplicht is. Zo hoorde president Joe Biden pas op donderdag dat zijn minister van Defensie in het ziekenhuis lag. Tegen anderen zou eerder zijn gezegd dat Austin thuis werkte. Pas gisteren maakte het Pentagon de ziekenhuisopname van Austin bekend.
Het is onduidelijk of de afwezigheid van Austin invloed heeft gehad op de reactie van de VS en andere landen op de aanvallen van de Houthi's.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.