Marineschepen.nl
 
   
 

'Onderhoud en modernisering fregatten en onderzeeboten deels uitgesteld'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-04-2021 | Laatst aangepast: 12-04-2021


De marine heeft een tekort van bijna 75 miljoen euro, dat meldt De Telegraaf vanochtend na het inzien van een intern bericht van Commandant Zeestrijdkrachten VADM Rob Kramer aan de Commandant der Strijdkrachten. Vanwege het geldtekort zijn moderniseringen aan de LCF'en en onderzeeboten en is onderhoud aan een van de M-fregatten uitgesteld.

Zr.Ms. De Ruyter
Zr.Ms. De Ruyter op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Dat het geld niet bepaald tegen de plinten klotst bij het Commando Zeestrijdkrachten was vorig jaar al bekend. De marine besloot toen al flink te schrappen omdat het budget voor 2021 te krap zou zijn. Nu zou in een nota staan die De Telegraaf in handen kreeg, dat er nog meer maatregelen zijn genomen en het tekort is opgelopen naar 75 miljoen euro. Als er geen geld bij komt, verwacht de marine in 2026 te zitten met een tekort van 190 miljoen. Het budget van de marine is volgens de Defensiebegroting 794,31 miljoen euro.



Door deze tekorten kunnen, zo waarschuwt de marine, de taken niet meer goed uitgevoerd worden. En het uitvoeren van die taken is al lastiger geworden doordat twee schepen beschadigd zijn (Groningen en Holland) en twee schepen tegen de kant zijn gelegd in verband met personeels- en budgettekorten, namelijk de Zeeland en Urk. Daarnaast wordt er minder gevaren en geoefend door de vloot en de mariniers.

defensiebegroting
De defensiebegroting 2021 uitgesplitst. De marine zou 794,31 miljoen euro tot haar beschikking hebben. Dat is minder dan voorheen, maar ook omdat gelden voor onderhoud en instandhouding zijn overgeheveld naar het nieuwe Defensie Materieel Fonds (DMF). Het zou dan gaan om 175,45 miljoen. (Bron: Defensie)

De lijst van maatregelen was dus al fors, daar zijn dus nieuwe maatregelen bij gekomen. Zoals bekend worden zowel de Walrusklasse onderzeeboten als de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF'en) momenteel (engiszins) gemoderniseerd. De Walrusklasse moet langer door kunnen varen omdat de nieuwe boten veel later komen dan gepland en de LCF'en ondergaan groot onderhoud, gecombineerd met een modernisering waarbij de nieuwe capaciteit tegen ballistische raketten het meest opvalt. In de nota zou staan dat de onderzeeboten geen nieuwe batterijen krijgen, of dat ze pas later komen en hetzelfde zou gelden voor "een radarinstallatie".

De marine beschikt over twee M-fregatten, een schip zou in groot onderhoud gaan, maar dat wordt uitgesteld tot 2023. De Telegraaf vermeldt niet om welk schip het gaat, maar aangezien de Van Amstel vorig jaar uit onderhoud kwam, moet het uitstel van het onderhoud Zr.Ms. Van Speijk treffen. Dat schip zou dus pas in 2025 beschikbaar zijn.



Eerder was al bekend dat de tekorten ontstaan omdat de kosten structureel oplopen door de hoge leeftijd van de schepen, doordat veel producten duurder zijn geworden en door de arbeidsvoorwaarden die meer kosten dan gedacht. Daarnaast is in het verleden natuurlijk enorm bezuinigd en van een herstel is dus volgens de marineleiding geen sprake.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Marine moet schrappen