Marineschepen.nl
 
   
 

Geroemd en bekritiseerd onderzeeboot-drama Vigil vanaf zaterdag te zien op NPO 2


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 10-12-2021 | Laatst aangepast: 10-12-2021


De Britse serie Vigil is vanaf zaterdag 11 december te zien bij NPO 2. De zesdelige serie speelt zich af aan boord van de fictieve nucleaire onderzeeboot HMS Vigil van de Royal Navy en was een groot succes in Engeland. Veel media waren lovend over de serie, maar tegelijkertijd is er veel kritiek op de manier waarop de productie is omgesprongen met de setting van een nucleaire onderzeeboot.

Vigilaro
Screenshot uit Vigil.. (Foto: ITV Studios)

Het verhaal gaat over de Schotse detective Amy Silva die per helikopter aan boord van HMS Vigil, een fictieve onderzeeboot van de Vanguardklasse, wordt gebracht om de mysterieuze dood van één van de bemanningsleden te onderzoeken. De patrouille van de onderzeeboot gaat gewoon door, terwijl de detective aan het onderzoek begint. Tijdens het onderzoek krijgt Silva onder andere te maken met MI5, de Royal Navy en Britse Security Service.Goede recensies
0 De serie van de BBC werd in Groot-Brittannië zeer goed bekeken en gerecenseerd. Elke aflevering trok rond de negen miljoen kijkers, met uitschieters omhoog voor de eerste en de laatste aflevering. Het is de best bekeken nieuwe Britse serie in drie jaar.

Gerenommeerde Britse media als The Guardian, The Independent, The Evening Standard, Empire Magazine en The Times waren lyrisch over het spannende onderzeeboot-drama. Ze beoordeelden de serie allemaal met vier of vijf sterren. Toch was er ook veel kritiek op de serie.Kritiek
Met name op technisch vlak blijkt de plank flink te zijn misgeslagen door het productieteam. James Delingpole van The Spectator geeft aan dat de uniformen niet kloppen, de plafonds te hoog zijn en de onderzeeboot over het algemeen veel te ruim oogt.

Op social media delen veel mensen de mening van Delingpole. Met name de grootte van de onderzeeboot zou erg overdreven zijn en men vindt het algemene uiterlijk van de onderzeeboot er bijzonder onrealistisch uitzien.

0 Op Twitter wordt HMS Vigil spottend vergeleken met een olietanker en een vliegkampschip.
Iemand anders merkt op dat je niet te veel mag verwachten van een productieteam dat een serie zich laat afspelen op een onderzeeboot ter grootte van de stad Manchester.

Veel mensen vragen zich bijvoorbeeld af of er op een onderzeeboot wel genoeg ruimte is voor een aquarium en waarom het in hemelsnaam nodig is om iets dergelijks aan boord te hebben onder water.

Details kloppen niet
Dan zijn er ook nog de echte fanatici die zich ergeren aan niet kloppende details. Zo merkt iemand op dat de commandant in de eerste drie afleveringen van de serie drie strepen op zijn schouder heeft, wat ook overeen komt met de rang aan boord van een Britse onderzeeboot. Later in de serie heeft hij ineens vier strepen op zijn schouder. In aflevering vijf moet de commandant ineens weer genoegen nemen met drie strepen.

Daarnaast merkt iemand op dat er symbolen worden gebruikt van een helikoptersquadron van de Royal Air Force. Deze symbolen horen uiteraard niet thuis aan boord van een nucleaire onderzeeboot.

Ten slotte noemt een kijker HMS Vigil de minst goed lijkende onderzeeboot ooit. Volgens hem lijkt het programma Thunderbirds op een documentaire vergeleken met de BBC-show.

Isabelle Sieb, één van de regisseurs van de serie, gaf toe dat het lastig was om een zo realistisch mogelijke setting te creëren. De Britse marine wil natuurlijk geen details prijsgeven over zijn nucleaire onderzeeboten. Daardoor heeft het productieteam creatieve gokjes moeten doen om te bepalen hoe de onderzeeboot eruit moest zien, werpt ze tegen.

De zes afleveringen van Vigil zijn de komende drie weken, vanaf zaterdag 11 december, om 22:15 uur te zien op NPO 2. De NPO zendt twee afleveringen per keer uit.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Bedrijven
Nedinsco

Gerelateerde artikelen