Marineschepen.nl
 
   
 

Onderzoek naar windmolenparken in buurt van Thales in Hengelo


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 02-08-2023 | Laatst aangepast: 02-08-2023


TNO gaat onderzoek doen naar mogelijke verstoringen die kunnen optreden bij Thales als windmolens daadwerkelijk geplaatst gaan worden in de buurt van het bedrijf in Hengelo. Dat meldt RTV Oost. Er zijn plannen om binnen een straal van zes kilometer windmolens te plaatsen.

Thales
Een testmodel van de SMART-L MM/N op de toren in Hengelo op archiefbeeld. (Foto: Thales)

De kwestie rond windmolenparken in de omgeving van de radarbouwer speelt al langer. In 2021 schreef Thales een brief aan de gemeente Hengelo toen bleek dat er plannen waren om windmolens op het bedrijventerrein Twentekanaal te plaatsen. Ook Thales is gevestigd op Twentekanaal en schreef volgens Tubantia in die brief dat windturbines het radarverkeer en werkzaamheden binnen het bedrijf verstoren.



De plannen van windmolens op het bedrijventerrein bij Thales lijken niet terug te zijn gekeerd, maar windturbines in Borne en ter hoogte van het Knooppunt Buren (waar de A1 en A35 elkaar kruisen) staan er wel in, zo blijkt uit het bericht van RTV Oost. De afstand tot het terrein van Thales bedraagt nu ongeveer 4,5 en 5,5 kilometer. Kennelijk is de afstand toch zo klein dat er kans is op verstoring van radars en daar gaat TNO zich dus over buigen.



Tests
Hoewel Thales in Hengelo radars bouwt, worden ze er ook ontwikkeld en getest. Een bekend voorbeeld zijn de tests, waar de marine zelf over schreef in de Alle Hens, voor de SMART-L radar in 1998. Getest werd onder andere of de radar ook stealth-doelen kon detecteren. "Een doel ter grootte van een tennisbal kon er op enkele tientallen kilometers afstand moeiteloos mee worden ontdekt en gevolgd", schreef het personeelsblad destijds over de testresultaten. Andere bekende tests hadden plaats in 2016 en 2017 toen de opvolger van de SMART-L een satelliet detecteerde op 2.000 km afstand en een ballistische raket die tijdens een oefening boven de Atlantische Oceaan door de ruimte vloog.

Thales werkt momenteel aan de radars van de ASW-fregatten en de Duitse F126 fregatten. De verwachting is dat Thales ook gaat werken aan een opvolger van de SMART-L MM/N voor de toekomstige luchtverdedigingsfregatten Future Air Defender (FuAD).

SMART-L MM/N
De ballistische raket op het radarbeeldscherm in Hengelo. De blauwe bundel is de radarbundel, de ballistische raket is het icoontje met de witte verticale streep. Om op deze afstand de raket te kunnen waarnemen, moest de radarbundel vlak boven de horizon worden gericht. (Foto: Thales)

Moeilijk voorspelbaar
Een woordvoerder van Thales benadrukte na vragen van Marineschepen.nl dat Thales voorstander is van de energietransitie, waar Thales zelf ook aan werkt. "We hebben dus nul problemen met windturbines. Het gaat vooral om waar een turbine staat, want die kan een verstoring opleveren. De paal van een windturbine staat op een vaste locatie, deze maskeert objecten en verstoort het antennepatroon in de richting van de radar en in een gebied er omheen. De bladen van windturbines zelf zorgen ook voor verstoring: hun draaisnelheid en -richting zijn afhankelijk van de wind. Reflecties vanaf de bladen zijn daarom niet altijd voorspelbaar en kunnen zorgen voor signalen die moeilijk te interpreteren kunnen zijn. Dit maakt het daardoor moeilijk om in de buurt van zo’n windturbinegebied betrouwbare testen uit te kunnen voeren. Precieze effecten hangen natuurlijk af van de locatie van de windmolen, het soort radar, en het soort test."

Of de geplande windturbines bij Borne een sta-in-de-weg gaan vormen voor de toekomstige radarontwikkelingen, moet het onderzoek van TNO uitwijzen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Raket gespot vanuit Hengelo

Radar Thales ziet satelliet