Marineschepen.nl
 
   
 

Ruim 40 miljoen euro schade aan Duits fregat door ontplofte raket


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 18-02-2019 | Laatst aangepast: 18-02-2019


De reparatie van het Duitse F124-fregat FGS Sachsen gaat meer dan 40 miljoen euro kosten. Dat maakte het Duitse ministerie van Defensie bekend. Het schip liep vorig jaar juni grote schade op door een SM-2 raket die tijdens de lancering deels ontplofte. De oorzaak is nog altijd onbekend. Het schip is een jaar uit de roulatie.

Sachsen
FGS Sachsen in Wilhelmshaven. Hier is de schade aan de brug te zien nadat de raket verbrandde in de lanceerinrichting. Toch is er niemand gewond geraakt en hebben de brugramen het personeel achter het glas beschermd. (Foto: www.geniusstrand.de)

Het fregat FGS Sachsen was vorig jaar op 18 juni met twee andere Duitse schepen nabij het Noorse eiland And°ya voor raketlanceringen. De lancering van de Standard Missile 2 ging echter helemaal mis. De booster van de raket verbrandde zonder dat de raket de lanceerinrichting had verlaten. "We stonden voor een glinsterende en gloeiend hete muur van vuur," zei de commandant van de Sachsen later.Doordat de brug van de Sachsen erg laag is en de VLS hoger is dan op andere schepen, schoten de vlammen vlak voor de brugramen omhoog. Door de harde wind sloeg het vuur bovendien tegen de brug aan. Daardoor is niet alleen de lanceerinrichting, maar ook de brug beschadigd geraakt, evenals systemen op het dak zoals een satcombol.Na het incident keerden de schepen terug in Wilhelmshaven en werd voor het grote publiek de schade zichtbaar. Vorige week werden de kosten van de schade bekend gemaakt. Volgens een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie zullen de kosten ruim 40 miljoen euro bedragen.

In Wilhelmshaven moet niet alleen de volledige lanceerinrichting worden vervangen, ook een radar en andere apparatuur moet nieuw worden geplaatst.

Ondertussen loopt het onderzoek naar de oorzaak nog. Tot dat onderzoek is afgerond zijn de lanceringen van alle SM-2 Block IIIA raketten aan banden gelegd; alleen in oorlogssituaties mag worden gelanceerd, oefenlanceringen zijn niet toegestaan.Het ongeluk met de Sachsen is een tegenvaller voor de Duitse marine. Duitsland beschikt over drie van deze fregatten, die nauw verbonden zijn aan de Nederlandse LCF'en. Eerder was al bekend geworden dat de Sachsen pas in de zomer hersteld is. Dan moet het schip nog opgewerkt worden, dus is er een gat ontstaan in de beschikbaarheid van fregatten. Dat gat kan moeilijk door andere fregatten worden gedicht. De nieuwe F125-fregatten kampen met problemen, het eerste schip had al lang in dienst moeten zijn, maar is dat nog steeds niet. De oude Bremenklasse fregatten (verwand aan de Nederlandse S-fregatten) zijn op. Duitsland kan tot ergernis van de NAVO door een tekort geen schepen leveren aan NAVO-vlootverbanden of operaties.

Overigens staat het ongeluk met de SM-2 raket waarschijnlijk los van de problematiek bij de Duitse marine zelf. De raket was in Den Helder in onderhoud geweest, zoals alle Duitse SM-2 raketten.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Voorlopig geen oefenlanceringen SM-2

SM-2 raket in brand tijdens lancering