De mogelijke inzet van een Nederlands marineschip als onderdeel van een voorbereiding op een evacuatie houdt de gemoederen bij Defensie en Buitenlandse Zaken bezig. Hoewel Zr.Ms. Karel Doorman eerder deze week vanuit het Suezkanaal naar het westen is gevaren en een aanval door Iran op Israël vooralsnog is uitgebleven, blijft de optie om een schip in te zetten op tafel liggen, begrijpt Marineschepen.nl.
Zr.Ms. Karel Doorman werd afgelopen dinsdag bij aankomst in Valetta, Malta, gezien door lokale spotters. Het grootste Nederlandse marineschip was ook op openbaar satellietbeeld van woensdag 14 augustus in beeld en vertrok vervolgens volgens een Maltese spotter afgelopen vrijdag.
De tussenstop was gepland na de lange periode in de Rode Zee en Golf van Aden waar de Doorman onder de vlag van Aspides schepen bevoorraadde die het scheepvaartverkeer beschermde tegen aanvallen vanuit Jemen. Ook was de Doorman een kleine twee maanden het vlaggenschip van de EU-missie. Na een periode met relatief weinig buitenlandse havens, was een bezoek aan het genoemde eiland in de Middellandse Zee prettig. Zeker met de mogelijkheid van een nieuwe opdracht in het achterhoofd.
De Karel Doorman op een satellietfoto van 14 augustus in de haven van Malta. (Foto: Sentinel/ Copernicus)
Toch niet rechtstreeks naar Den Helder?
Kort voor vertrek uit de Rode Zee schreef Marineschepen.nl over de mogelijke inzet van het schip bij Libanon of Israël. Immers, Amerikaanse en Britse marineschepen waren toen al ter plaatste, in geval van een escalatie van het conflict tussen Israël, Iran en Hezbollah na de recente aanslagen op leiders van Hamas en Hezbollah.
De Karel Doorman is een eenheid die bij uitstek geschikt is voor een evacuatie van burgers uit een conflictgebied. Maar de Doorman zou na de inzet in de Rode Zee naar Den Helder varen. Een wijziging van plannen is, ofschoon deze grote gevolgen hebben voor de agenda’s van bemanning en thuisfront, niet ongewoon voor marineschepen.
Maar ook bij het verlaten van de haven van Valetta door de Doorman, stond nog niet vast wat de plannen zijn rond inzet van een schip. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zake zegt tegen Marineschepen.nl dat een evacuatie “nu niet aan de orde is” omdat er nog commerciële vluchten vanuit Libanon gaan. Het ministerie roept wel iedereen op om het land te verlaten. Over inzet door marineschepen wil Buitenlandse Zaken in tegenstelling tot collega’s uit de VS en Groot-Brittannië niets zeggen, omdat dat volgens het ministerie een toekomstige evacuatie in gevaar kan brengen.
Het overleg dat de afgelopen weken achter de schermen werd gevoerd, betekende voor de bemanning van de Doorman een periode van onzekerheid, zolang zij niet de opdracht tot voorbereiding op een eventuele evacuatie hebben gekregen.
Mocht worden besloten om een marineschip in te zetten, betekent dat niet automatisch dat dat de Karel Doorman is. Nederland beschikt immers ook over andere grote marineschepen die deze taak zouden kunnen uitvoeren.
Nog geen aanval
Van een evacuatie is nu uiteraard geen sprake. De militaire commandant van Hezbollah en de politiek leider van Hamas werden eind juli gedood. Sindsdien wordt een escalatie verwacht, want als Iran en Libanon een vergeldingsactie uitvoeren, zal Israël weer willen terugslaan.
Van een aanval is het tot nu toe niet gekomen, terwijl experts ook deze week nog inschatten dat zo’n aanval “onvermijdelijk” is. Volgens anderen wacht Iran tot de onderhandelingen over een wapenstilstand in Gaza is afgerond.
De New York Times bericht juist over een lichte ontspanning in de regio door het relatief voorspoedige verloop van de gesprekken rond Gaza in Qatar. Er is voorzichtig optimisme over een aanstaand akkoord en zowel Iran als Hezbollah zouden die gesprekken nu niet willen verstoren.
Daarmee is er gelukkig niet alleen onzekerheid over of Nederland een marineschip wil inzetten en om welk schip het dan gaat, maar bestaat er dus ook nog een kans dat een evacuatie helemaal niet nodig is.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.