Marineschepen.nl
 
   
 

Ook de alternatieve eskaderreis is in de problemen door corona


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 06-02-2021 | Laatst aangepast: 06-02-2021


Aan boord van vier Nederlandse marineschepen is corona geconstateerd, waarna de marine besloten heeft de schepen terug te laten varen naar Den Helder. Het gaat maar om een klein aantal besmettingen, maar de bemanning is wel naar huis gestuurd.

Nieuwe Haven
De haven van Den Helder op archiefbeeld. Het schip links is Zr.Ms. Rotterdam, daarna zijn de masten van een M-fregat, LCF en weer een M-fregat te zien. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

In totaal is er aan boord van vijf marineschepen corona geconstateerd, dat meldt het Reformatorisch Dagblad. M-fregat Zr.Ms. Van Amstel was eerder deze week al teruggekeerd van zee, daar werden twaalf personen positief getest. Ook aan boord van mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen is men getroffen door COVID-19. Maar de (ieder ťťn) besmettingen aan boord van de drie schepen die bestemd zouden zijn voor de alternatieve eskaderreis Hybrid Archer, zijn extra zuur.Het gaat in dat geval om Joint Supportship Zr.Ms. Karel Doorman, Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn en M-fregat Zr.Ms. Van Speijk. De laatste twee schepen liggen nu in Den Helder, net als Zr.Ms. Rotterdam dat eerder deze week was teruggekeerd. De Doorman voer zaterdagochtend nog voor de Noord-Hollandse kust.

TweeŽnhalve week geleden vertrokken de Doorman, Van Speijk en Rotterdam namelijk naar Zuid-Engeland als start van de eskaderreis Hybrid Archer. Deze reis was in de plaats gekomen van de reis naar naar onder andere IndonesiŽ die nu had moeten plaatsvinden, maar vanwege de pandemie werd geannuleerd. De alternatieve eskaderreis, Hybrid Archer, werd dicht in de buurt van Den Helder om juist in geval van coronabesmettingen snel weer terug te kunnen zijn.Dat laatste is nu dus gebeurd, vrij vroeg in het programma dat vier maanden in beslag neemt. Het is niet de eerste tegenvaller voor Hybrid Archer, een reis met voornamelijk oefeningen nabij Noorwegen. Een van de grootste oefeningen waar het Nederlandse eskader aan zou deelnemen, was Joint Viking. Maar die oefening is door Noorwegen zelf geannuleerd in verband met corona.Eerder deze week postte de marine nog een reeks fraaie foto's van het eskader met andere marineschepen op de Noordzee. De schepen liggen nu, op de Doorman na, in Den Helder en de bemanningsleden zijn naar huis. Wat de impact is op het vervolg van de reis is onbekend.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hybrid Archer van start