Marineschepen.nl
 
   
 

Ook tijdelijk nieuw uniform vertraagd


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 10-08-2021 | Laatst aangepast: 10-08-2021


De tijdelijke oplossing voor het jaren vertraagde nieuwe uniform is nu ook vertraagd. Dat liet Defensie gisteren in een bericht weten. Medio 2022 moet Defensiepersoneel de 'interim gevechtskleding' krijgen. Dit tijdelijke uniform is gebaseerd op dat van het Korps Mariniers, maar dan met een nieuw camouflagepatroon. De vloot krijgt dezelfde print, maar dan in blauwtinten. In de periode 2023-2025 moet de definitieve kleding komen voor de Nederlandse Defensie en de Belgische marine.

interim gevechtskleding
De vertraagde interim gevechtskleding. De vloot krijgt een blauwe variant. (Foto: Defensie)In 2022 zou al het Defensiepersoneel worden voorzien van een nieuw uniform. Nadat in 2020 een van de aanbieders was gekozen, werd door een van de verliezende partijen bezwaar gemaakt waardoor het project vertraging opliep. Die vertraging is zo ernstig dat Defensie koos voor een tussenoplossing: het uniform van het Korps Mariniers, maar dan met de nieuwe print. "Defensie verstrekt gefaseerd het interim kledingpakket als alles meezit vanaf medio 2021," zo schreef Defensie.nl hoopvol in augustus 2020.Maar het zat niet mee. In februari 2021 ging de aanbesteding van de interim kleding van start, toen werd gemikt op een uitrol van de kleding beginnend eind 2021. Twee weken later was de winnaar bekend: de firma Unifeq zou de de blauwe en groene broeken en 'basisjassen' gaan maken.

Gisteren maakte Defensie bekend dat de uitgifte van die interim gevechtskleding "naar verwachting enkele maanden" vertraagd is. De leverancier kan niet de vereiste kwaliteit leveren van de broeken en basisjas, zo laat Defensie weten. Een andere leverancier gaat nu met spoed aan de slag, Defensie rekent nu op medio 2022 dat de kleding aan het personeel verstrekt kan worden.

De bijbehorende shirts, regenjassen en baseball-caps liggen wel op schema.Blauw en blokjes
Met de komst van het tijdelijke kledingpakket wordt een tijdperk afgesloten. Defensie zal voor het eerst in de geschiedenis een uniform krijgen dat in de basis voor alle krijgsmachtdelen gelijk is. Het Korps Mariniers en de landmacht krijgen dus hetzelfde camouflagepatroon, de vloot ook alleen dan in het blauw.

Het blauwe blokjespak van de vloot is bovendien een primeur; er wordt afscheid genomen van de effenblauwe werkuniformen die de vloot had (werkpak, vervolgens boord-kazernetenue en tot slot boordtenue). Het nieuwe patroon is ontwikkeld door TNO en heet Netherlands Fractal Pattern (NFP). Deze print komt ook op het uiteindelijke uniform dat vanaf 2023 moet worden verstrekt aan de Nederlandse en Belgische vloot.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

Effen marineblauw verdwijnt niet uit het zeebeeld, de shirtjes onder de uniformen worden blauw. Deze waren wit, maar werden snel vies en schenen door zodra ze nat werden. Het sportwitje, wit shirt met blauwe rand, zal alleen door matrozen worden gedragen als onderdeel van het nette uniform, onder het baaienhemd.

nieuwe kleding
De nieuwe jas, middelste foto alleen de voering. (Foto: Defensie)

Koud- en nat weer-overkleding
Behalve de interim gevechtskleding en de definitieve kleding, is er ook de 'Koud- en nat weer-overkleding' van alleen de vloot. Dit is overkleding, van Sioen Nederland, en wordt sinds februari 2021 uitgereikt. Het pakket bevat een jas (met uitneembare voering) en regenbroek. De voering is ook los als 'wolletje' te dragen.

Bij het definitieve uniform komt ook een jas, die is er nu niet bij de interimkleding. Wat er met de 'Koud- en nat weer-overkleding' gaat gebeuren bij de komst van de definitieve kleding, is nog niet bekend.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Tijdelijk uniform in 2021

Nieuw uniform vertraagd

Camouflagepatroon Nederlandse Ún Belgische marine

Camo is professioneel

Toch camo voor uniform