Marineschepen.nl
 
   
 

Ook wrakken onderzeeboten Hr.Ms. O 16 en Hr.Ms. K XVII verdwenen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 05-07-2019 | Laatst aangepast: 05-07-2019


De gezonken onderzeeboten Hr.Ms. O 16 en K XVII zijn zo goed als verdwenen, dat maakte minister van Defensie Ank Bijleveld vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Beide boten gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog ten onder en lagen in de wateren van Maleisië.

o-16
Hr.Ms. O 16 in de buurt van Vlissingen, waar de onderzeeboot door De Schelde was gebouwd. (Foto: NIMH)

"Een speciaal samengesteld team van Nederlandse en Maleisische experts voert momenteel deze expeditie in Maleisië uit en heeft de locaties van de O 16 en de K XVII bezocht. Deze expeditie vindt plaats in het kader van de recent ondertekende intentieverklaring tussen Nederland en Maleisië ten aanzien van maritiem erfgoed," zo liet Bijleveld de Kamer vandaag weten. "Uit de eerste bevindingen blijkt dat beide onderzeeboten zijn verdwenen. Van de O16 zijn nog enkele restanten op de zeebodem aanwezig. Van de K XVII is nog slechts een afdruk in de zeebodem aanwezig."



Bijleveld vervolgt haar brief: "Dit bericht raakt ons diep. Deze wraklocaties van de schepen zijn de laatste rustplaats van de opvarenden en vormen een plek van herinnering. De nabestaanden zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Ook is er afgelopen week uit respect voor de overledenen op beide locaties een herdenking gehouden door de leden van de expeditie."

Het expeditieteam is nog in Maleisië. Bijleveld belooft meer details zodra het team weer in Nederland is. Ook zegt zij in gesprek te blijven over de vervolgstappen.



Meer wrakken verdwenen
Het zijn niet de enige wrakken die door bergers van de zeebodem zouden zijn geplukt. In 2016 werd bij toeval ontdekt dat de wrakken van zowel de kruiser Hr.Ms. De Ruyter als die van kruiser Hr.Ms. Java verdwenen zijn. Ook het wrak van torpedobootjager Hr.Ms. Kortenaer was aangetast. Deze schepen lagen in Indonesische wateren.

Zorgen over de O16 zijn er overigens al langer. Al in 2013 waren er berichten over schepen met grijpkranen op de positie van het wrak van de O 16.





Tweede Wereldoorlog
Beide onderzeeboten waren ingedeeld bij de Divisie Onderzeeboten 1, en werden samen met drie andere Nederlandse boten onder leiding van de Commander in Chief Eastern Fleet gebracht. De boten moesten de Britse slagschepen HMS Prince of Wales en HMS Repulse ondersteunen door in linie nabij Cambodja te liggen. Toen de beide Britse schepen in zeer korte tijd tot zinken werden gebracht, viel het plan in duigen en kregen de onderzeeboten nieuwe opdrachten.

Cor de Wolf
Cor de Wolf zwom 80 km naar een eiland nadat zijn onderzeeboot in de nacht op een mijn was gelopen. Lees hier zijn verhaal. (Foto: NIMH)

De O 16 en de K XVII kregen eigen patrouillegebieden toegewezen. Hr.Ms. O 16 wist vier Japanse schepen te torpederen. Met nog één torpedo in de buizen keerde de boot terug, maar op 15 december liep de O 16 op een mijn. Slechts één man overleefde het drama. Kwartiermeester Cor de Wolf zwom zo'n 80 km voor hij op een eiland aanspoelde. Helaas geloofde niet iedereen het bizarre verhaal van De Wolf, pas in 1995 werd het wrak van de O 16 ontdekt. De Wolf was toen al overleden.



De K XVII had opdracht gekregen om naar Malakka te varen. Op 14 december ontmoette de K XVII de K XII, daarna werd niets meer van de boot vernomen. De boot werd in 1982 teruggevonden en bleek dat de onderzeeboot op een mijn moest zijn gelopen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Wrakken De Ruyter en Java verdwenen